Emelkedett az euróövezet építőipari termelése áprilisban

Külföld, 2017.06.19

Nőtt az építőipari termelés az euróövezetben, az Európai Unióban pedig stagnált áprilisban az előző hónaphoz viszonyítva - közölte hétfőn az unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Az előzetes adatok szerint, szezonálisan kiigazítva, az euróövezet 19 tagállamában 0,3 százalékkal emelkedett, az Európai Unió 28 tagállamában pedig nem változott az építőipar kibocsátása márciushoz képest.

A tavaly áprilisival összevetve az euróövezetben 3,2 százalékkal, az unió egészében pedig 2,7 százalékkal növekedett az építőipari termelés.

Márciusban az euróövezetben havi szinten 1,1 százalékkal, az EU egészében pedig 0,5 százalékkal zsugorodott az építőipar termelése.

Áprilisban a legnagyobb havi szintű növekedést Svédországból (+3,8 százalék), Franciaországból (+3,5 százalék) és Csehországból (+1,6 százalék) jelentették. A legnagyobb mértékben Romániában (-7,7 százalék), Olaszországban (-4,1 százalék) és Magyarországon (-2,6 százalék) esett vissza az építőipar termelése.

A legerőteljesebb növekedést 2016 áprilisához képest Szlovéniában (+27,8 százalék), Magyarországon (+22,0 százalék) és Svédországban(+19,8 százalék) regisztrálták. A legnagyobb mértékű éves szintű építőipari visszaesést Románia (-18,4 százalék), Olaszország (-4,6 százalék) és az Egyesült Királyság (-3,4 százalék) jelentette áprilisra.

A statisztika havi és éves bontásban is meglehetősen hiányos, ugyanis 13 országból nincs áprilisra vonatkozó adat, 8 országra pedig csak negyedéves adatot tesznek közzé.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) múlt hét csütörtökön arról számolt be, hogy Magyarországon áprilisban 22,1 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene az egy évvel korábbi, alacsony bázishoz viszonyítva. A márciusi 33,3 százalékos kiugró teljesítményt leszámítva az áprilisi adat is három éves rekordnak számít. Áprilisban az előző hónaphoz képest 2,6 százalékkal csökkent az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése, az egy hónappal korábbi 3,4 százalékos növekedés után.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!