Emelkedtek júniusban az ipari termelői árak az euróövezetben

Külföld, 2020.08.04

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben emelkedtek az előző havihoz képest az ipari termelői árak az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat keddi jelentése alapján.

Az ipari termelői árak a várt 0,5 százalék helyett 0,7 százalékkal nőttek júniusban az előző havihoz képest az euróövezet 19 tagállamában a májusi 0,6 százalékos havi csökkenés után. Az euróövezetben a májusihoz képest az energiaárak emelkedtek a legnagyobb mértékben júniusban, 3,1 százalékkal.

Az egy évvel korábbival összevetve az idén júniusban 3,7 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak az euróövezetben a várt 3,9 százalékos csökkenés helyett. Májusban 5,0 százalékos volt az éves árcsökkenés az euróövezetben. Az energiaipari szektorban az éves árcsökkenés 12,8 százalékos volt júniusban.

Az Európai Unió 27 tagállamában szintén 0,7 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak júniusban az előző havihoz képest, amikor 0,5 százalékos volt a havi árcsökkenés. Az energiaipari szektorban 3,3 százalékos volt a havi áremelkedés.

Éves bázison 3,4 százalékkal emelkedtek júniusban az ipari termelői árak az EU-ban. Az energiaipari szektorban 11,8 százalékkal csökkentek az árak júniusban az egy évvel korábbihoz képest.

Havi bázison csak a Cseh Köztársaságban regisztrálták az ipari termelői árak csökkenését júniusban, 0,1 százalékosat.

A legnagyobb havi áremelkedés Észtországban volt, 3,7 százalékos, Dániában 3,3 és Finnországban 2,2 százalékos.

Az ipari termelői árak legnagyobb éves csökkenését Litvániában regisztrálták júniusban, 7,8 százalékosat. Belgiumban 7,5 százalékos, Spanyolországban és Olaszországban 6,1 százalékos volt az éves árcsökkenés. Az ipari termelői árak éves bázison csak három országban emelkedtek júniusban, Máltán 1,5 százalékkal, Szlovéniában 0,7 százalékkal és Luxembourgban 0,1 százalékkal.
https://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/10545320/4-04082020-AP-EN.pdf
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!