Emléknap - Iohannis a demokrácia és a jogállam védelmére buzdított

Külföld, 2018.08.23

A demokrácia és a jogállam megvédésére buzdította a romániai társadalmat Klaus Iohannis román elnök a totalitárius diktatúrák nemzetközi emléknapján.

A román elnök egy közleményben idézte fel, hogy a fasizmus és a kommunizmus több millió áldozatot követelt, megszüntettek a jogállamot, a szólásszabadságot, az emberi szabadságjogokat, de nem tudták megtörni több millió ember szabadságvágyát és a demokratikus értékek iránti elköteleződését.

Iohannis szerint ma az illiberalizmus csábító ereje nagy, ezért a felelős állampolgároknak szembe kell szállniuk a szélsőségekkel, amelyek eltávolíthatják a társadalmat az európai értékektől és elvektől. Az elnök szerint az utóbbi időben több támadás irányult a román demokrácia ellen azzal a céllal, hogy törékennyé tegye.

Leszögezte: Románia nem adhatja fel azokat a vállalásait, amelyeket az Európai Unióhoz való csatlakozásakor tett. Megállapította: a diktatúrák idején a civil társadalom, a politikai pluralizmus és az alapvető emberi jogok megszüntetése a jogállam felszámolásához vezetett. "A mai társadalomnak küzdenie kell a demokrácia és a jogállam megvédéséért, és jóhiszeműen tennie kell az állami intézmények megerősítése, valamint Románia nemzetközi pozícióinak megerősítése érdekében" - olvasható a közleményben.

Augusztus 23-án tartják a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapját. A román parlament 2011-ben fogadott el törvényt, amelynek értelmében a fasizmus és a kommunizmus áldozataira emlékeznek Romániában is ezen a napon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!