Emmanuel Macron jövőre konferenciát szervezne a menekültek hazatérésről Szíriába

Külföld, 2017.09.01

Franciaország a jövő év elején konferenciát kíván  szervezni Bejrútban a szíriai menekültek hazatérésről, egy másikat pedig Párizsban a nemzetközi befektetésekről Libanonban - jelentette be pénteken Emmanuel Macron francia államfő, miután hivatalában fogadta Szaad Haríri libanoni miniszterelnököt, akinek hazája mintegy másfél millió szíriait fogadott be.

"Szeretnék egy konferenciát szervezni a menekültek hazatérésről a hazájukba, azon országok részvételével, amelyek a régióban befogadják a menekülteket, annak érdekében, hogy ezt a kérdést is teljes mértékben figyelembe vegyük Szíria és a teljes régió stabilizálásakor" - fogalmazott a francia elnök a libanoni miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján.

A francia elnöki hivatal tájékoztatása szerint a konferenciát 2018 elején Bejrútban szervezné meg a francia diplomácia.

"A menekültek ügye nagyon nehéz Libanon számára, miután rányomja a bélyegét a gazdaságra, a környezetvédelemre és a biztonságra" - hangsúlyozta Szaad Haríri.

Az ENSZ adatai szerint közel másfél millió szíriai él menekülttáborokban az alig 6 millió lakosú Líbiában.

A libanoni befektetési konferenciát a francia diplomácia elképzelése szerint Párizsban rendezik nemzetközi nagybefektetők, köztük a Világbank részvételével.

A francia elnök azt is bejelentette, hogy szeptember 25-én fogadja Michel Aoun libanoni elnököt, akinek megválasztása óta ez lesz az első hivatalos látogatása Franciaországba.

A szíriai rendezést illetően a francia elnöki hivatal megerősítette, hogy nem a Bassár el-Aszad elnök sorsát érintő vita az elsődleges. Párizs már úgy tekinti, hogy a szíriai elnök távozása nem előfeltétele a párbeszédnek, Emmanuel Macron ugyanakkor hétfőn azt mondta, hogy "a jogállamiság helyreállítását Szíriában az igazságszolgáltatásnak kell követnie az ország vezetői által elkövetett bűntettekért".

A libanoni miniszterelnök a Le Monde című napilapnak pénteken adott interjúban azt mondta, hogy Bassár el-Aszadnak "természetesen távoznia kell".

"Ha a nemzetközi közösség hosszú távú megoldást szeretne Szíriában, akkor ez az egyetlen lehetőség. A rezsim nem tartja ellenőrzés alatt a területét. Oroszország és Irán tartja ellenőrzése alatt" - mondta Szaad Haríri, aki szerint "a menekültek addig nem fognak hazatérni, amíg a rezsim hatalmon marad".

"Meg kell nézni Irakot, Jordániát és Egyiptomot. Ezek az országok kapcsolatot tartannak fenn a szíriai rezsimmel, és a menekültek mégsem tértek haza Szíriába" - hívta fel a figyelmet a libanoni kormányfő, aki megerősítette, hogy "amíg az ENSZ-től nem kapok zöld jelzést a menekültek biztonságos hazatérésére, semmi nem lépek".

A libanoni hatóságok számításai szerint a szíriai konfliktus költsége meghaladta a 18 milliárd dollárt Libanon számára. Az ország gazdasági növekedése jelenleg nem haladja meg a GDP-arányos 1 százalékot, míg a szíriai konfliktus előtt évente átlagosan meghaladta a 8 százalékot.

A francia elnök a libanoni állam megerősítésére is ígéretet tette, üdvözölve a közelmúltban elindított intézményi reformokat. Az országban 2018-ban tartanak kilenc év után először választásokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!