ENSZ-főtitkár: az erős és egyesült Európa lehet csak alapvető pillére az erős ENSZ-nek

Külföld, 2017.05.17

Egy erős, egyesült Európa lehet csak alapvető pillére egy erős, kihívásokkal szembenézni képes és védelemre kész ENSZ-nek - jelentette ki António Guterres ENSZ-főtitkár Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén szerdán.

Guterres kijelentette, az Európai Unió (EU) a világon egyedülálló módon a legsikeresebb projekt a béke megteremtése és megtartása, a szegénység csökkentése érdekében.

Mivel a világ soha nem látott kihívások előtt áll, az ENSZ és az EU szoros együttműködése rendkívüli fontosságú - mondta. A határokat nem ismerő, egyre több országot fenyegető terrorizmus okozta konfliktusoknak nincsenek győztesei, csak vesztesei lehetnek - húzta alá. Hozzátette, a globális méreteket öltő konfliktusok kimenetele nem jósolható meg, a tendenciák visszafordításához teljes nemzetközi összefogás szükséges.

A főtitkár, aki korábban az ENSZ menekültügyi főbiztosa volt, az emberi jogok védelmére hívta fel a figyelmet. Kiemelte: az emberi jogokat nem szabad politikai célokra felhasználni. Hozzátette, a nemzetközi joggal összhangban az Európai Uniónak nagyobb szerepet kell vállalnia a menedékkérők jogainak védelme érdekében is.

Az uniónak és az ENSZ-nek közös erőfeszítések mellett meg kell teremtenie a megfelelő biztonságos, rendezett és szabályozott életkörülményeket mindenki számára. Mint mondta, erre azért van szükség, hogy senki se legyen kényszerüljön elvándorolni. Felhívta a figyelmet arra, hogy szoros összefogásra van szükség az éghajlatváltozás csökkentése melletti elkötelezettség végrehajtása érdekében. Véleménye szerint az éghajlat változása sokak megélhetési lehetőségeit szűkíti be, vízhiányt okoz, vagy éhínséget idéz elő, nagyban hozzájárulva az újkori népvándorláshoz.

Guterres arra szólította fel az EU tagállamait, hogy egyetlen országot se hagyjanak elszigeteltségben belső problémáival sem Európában, sem Afrikában, sem pedig a Közel-Keleten.

Guterres véleménye szerint újra kell építeni a bizalmat az európai intézmények és a tagállamok kormányai iránt a polgárok között. Meg kell reformálni a belső irányítási rendszert, növelni kell a hatékonyságot és a rugalmasságot. Az intézményeknek elszámoltathatónak kell lenniük és átláthatóságot kell teremteni - húzta alá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!