EP-képviselők levélben tiltakoztak a tervezett ukrán oktatási reformok ellen

Külföld, 2016.12.01

Levélben fordult több európai parlamenti (EP-) képviselő, köztük a kárpátaljai fideszes Bocskor Andrea csütörtökön az ukrán oktatásügyi miniszterhez a tervezett kijevi reformok ellen, amelyek a bírálók szerint a nemzeti kisebbségek rovására módosítanák az oktatási törvényt.

A Bocskor Andrea, valamint Svetoszlav Malinov bolgár és Traian Ungureanu román EP-képviselő által aláírt levélben hangsúlyozták: a törvénytervezet sérti Ukrajna nem ukrán nemzetiségű lakosainak alkotmányos- és szabadságjogait, súlyos visszalépést jelent a hatályos jogszabályokhoz képest.

Mint írták, a tervezett módosítás "diszkriminatív, mivel a kisebbségi nemzethez tartozó tanulók nem alkalmazhatnák az oktatás minden szintjén az anyanyelvüket", valamint ellentmond számos nemzetközi egyezménynek.

"Ukrajnának, mint az európai integrációt választó országnak, kötelessége betartani a nemzetközi megállapodásokat a kisebbségvédelem és a diszkriminációmentesség terén (...), és továbbra is garantálnia kell az alapvető emberi jogokat, amelyek az anyanyelvhasználatra is vonatkoznak" - szögezték le a képviselők a Lilija Hrinevics ukrán miniszternek írt levelükben.

"A nemzeti kisebbségek Ukrajna legalább 20 százalékát alkotják, ezért a társadalmi béke érdekében nagyon fontos, hogy e közösségeknek tiszteletben tartsák a nyelvi és kulturális érdekeit, hiszen ez semmilyen veszélyt nem jelent a többségi nemzetre. Ha egyenrangú partnerként kezelnék az országban élő kisebbségeket, Kijev bizonyítaná valódi európai elkötelezettségét" - mondta Bocskor Andrea.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!