EP-választás - Nyilvántartásba vették az MSZP és a Fidesz-KDNP listáját

Külföld, 2014.04.18

Nyilvántartásba vette az első két pártlistát a május 25-ei európai parlamenti (EP-) választásra pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Az MSZP listáját Szanyi Tibor vezeti, a Fidesz-KDNP-ét Pelczné Gáll Ildikó. A listát állító párt vagy pártszövetség egy-egy delegáltat küldhet az NVB-be.

Listát az NVB által nyilvántartásba vett pártok állíthatnak. A listaállítás feltétele, hogy a párt legalább 20 ezer érvényes ajánlást gyűjtsön össze a választópolgároktól.

Péntekig az MSZP, a Fidesz-KDNP, az Együtt-PM, a Jobbik és a DK gyűjtötte össze és adta le a Nemzeti Választási Irodán az ajánlóíveit. Az iroda már megállapította, hogy az MSZP és a Fidesz-KDNP pártszövetség is összegyűjtött legalább 20 ezer érvényes aláírást.

Az iroda munkatársai azt is ellenőrzik, hogy a listákra bejelentett jelölteknek van-e választójoguk.

Az NVI nem ellenőrzi valamennyi ajánlást, csak valamivel többet, mint amennyi a listaállításhoz szükséges.

A választáson indulni szándékozó pártoknak április 22-én 16 óráig kell leadniuk az összegyűjtött 20 ezer érvényes ajánlást és bejelenteniük a listájukat. A listán legfeljebb háromszor annyi, azaz 63 jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, de a szavazólapra csak az első öt jelölt neve kerül fel.

A jelöltek sorrendjét a párt határozza meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni, nem lehet róla jelöltet levenni. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik - mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről - helyére a listán soron következő lép.

A lista bejelentéséhez csatolni kell a jelöltek nyilatkozatát arról, hogy van választójoguk és elfogadják a jelölést. A listát és az azon szereplő jelölteket az NVB a bejelentést követő három napon belül veszi nyilvántartásba.

Az MSZP és a Fidesz-KDNP pártszövetség azzal, hogy nyilvántartásba vették EP-listájukat, jogosulttá vált arra, hogy egy-egy tagot delegáljon az NVB-be, így a 26 tagú testület (az öt nemzetiségi delegáltat is beleszámítva) akár már a jövő héten újabb tagokkal bővülhet.

Patyi András, az NVB elnöke a testület következő ülését szombat délelőttre hívta össze; a tagok várhatóan akkor veszik nyilvántartásba a Együtt-PM, a Jobbik és a DK listáját is.

Ez azt jelenti, hogy öt párt, illetve pártszövetség már biztosan szerepel majd az EP-választás szavazólapján.

Patyi András az ülésen jelezte, az NVI elnökétől, Pálffy Ilonától azt a tájékoztatást kapta, hogy a három párt - az Együtt-PM, a Jobbik és a DK - által leadott ajánlások ellenőrzésével várhatóan péntek éjfélig végeznek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!