TV műsor

EP: csak a két államon alapuló megoldás hozhat békét a Közel-Keleten

Külföld, 2017.05.18

Az 1967-es határok mentén, két egymás mellett létrejövő állam megoldása mellett képzelhető el egyedül a közel-keleti béke megteremtése - hangsúlyozták az Európai Parlament képviselői strasbourgi plenáris ülésükön csütörtökön.

Az uniós parlament tájékoztatása szerint a képviselők elfogadott határozatukban kijelentették, hogy az évtizedek óta tartó konfliktus befejeződéséhez egy független és szuverén palesztin állam létrehozására van szükség, amely békében és a biztonságban él Izrael Állam és más szomszédos országok mellett.

Kiemelték, a béke megőrzésének egyik záloga Jeruzsálem, mint közös palesztin és izraeli főváros kijelölése.

A képviselők szerint nemzetközi jogot sért, ezért azonnal le kell állítani az izraeli telepek építését. Az ilyen tevékenység aláássa a két államon alapuló megoldás lehetőségét és súlyos akadályt gördít a béketeremtő erőfeszítések elé - fűzték hozzá.

Az Európai Unió béketeremtő kezdeményezését - amely meghatározott időn belül konkrét eredményeket kíván elérni, és amelynek középpontjában a két államon alapuló megoldás szerepel - minél hamarabb el kell indítani a palesztin-izraeli konfliktus megoldása érdekében - húzták alá az uniós parlament képviselői.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!