Erdélyi lap: lelkiismeretük szerint szavaznak az RMDSZ-es szenátorok a család alkotmányos meghatározásáról

Külföld, 2017.09.08

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátorai lelkiismeretük szerint szavazhatnak a család alkotmányos meghatározásának módosítására irányuló törvénytervezetről, a frakció nem alakított ki erről egységes álláspontot - tudta meg a Maszol.ro hírportál pénteken Cseke Attila szenátusi frakcióvezetőtől.

Mivel a szociálliberális kormánykoalíció pártjai még a tél beállta előtt ki akarják írni a népszavazást az ügyben, hamarosan a szenátus tagjai elé kerülhet az erről szóló törvénytervezet. A Koalíció a családért nevű ernyőszervezet - a szükséges félmillió helyett - tavaly több mint hárommillió támogató aláírást gyűjtött össze polgári kezdeményezéséhez, amelyben azt javasolja, hogy az alkotmány "egy férfi és egy nő" önkéntes házasságaként határozza meg a családot, a hatályos alaptörvényben szereplő "házastársak" kifejezés helyett.

Cseke Attila a Maszolnak elmondta: az RMDSZ-szenátorok általában egy belső megbeszélés után eldöntik, miként viszonyuljon a frakció egy-egy törvénykezdeményezéshez, azt követően pedig egységesen szavaznak.

"Ez hangsúlyos, nagyon fontos, sok véleményt, sok társadalmi réteget, különböző opciókkal megszólaltató, akár vitára is alkalmat is adó módosító javaslat. Emiatt az említett szabálytól el fogunk térni, és minden szenátornak megadatik a lehetőség, hogy saját lelkiismerete, információi, találkozói révén szavazzon" - mutatott rá a frakcióvezető.

Jelenleg a szenátusi szakbizottságoknál van az alkotmánymódosításra vonatkozó kezdeményezés tervezete, amely egyes törvényhozók szerint nemcsak a melegházasság későbbi legalizálását lehetetlenítené el, hanem az egyszülős családokat is hátrányosan érintené.

Az alkotmánymódosító törvénytervezetet csaknem 87 százalékos szavazattöbbséggel fogadta el májusban a bukaresti képviselőház. Az RMDSZ jelen lévő képviselői közül 12-en támogatták, ketten ellenezték a kezdeményezést, két törvényhozójuk pedig tartózkodott.

Romániában az alaptörvény módosításához a parlament mindkét házának kétharmados többséggel kell elfogadnia az alkotmánymódosító tervezetet, amelyről a parlamenti elfogadásától számított 30 napon belül népszavazást kell kiírni.

Romániában a polgári törvénykönyv tiltja az azonos neműek házasságát, és nem ismeri el az e kategóriába tartozó román vagy más állampolgárok külföldön kötött házasságát, mint ahogy a külföldön kötött élettársi szerződéseket sem, függetlenül attól, hogy azok azonos vagy különböző neműek között jöttek-e létre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!