Erdogan ismét kártérítési pert kezdeményezett a legfőbb török ellenzéki vezető ellen

Külföld, 2018.03.29

250 ezer lírás (csaknem 16 millió forintos) nem vagyoni kártérítési pert kezdeményezett csütörtökön Recep Tayyip Erdogan török államfő a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke, Kemal Kilicdaroglu ellen - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Erdogan egyik ügyvédje, Hüseyin Aydin, úgy találta, hogy Kilicdaroglu a CHP keddi parlamenti frakcióülésén súlyos kifejezéseket használva szándékosan megsértette az államfő személyiségi jogait, becsületét és méltóságát.

Kilicdaroglu a 2016-os puccskísérletért felelőssé tett gülenista hálózattal hozta összefüggésbe Erdogant. Ankara terrorszervezetnek minősítette az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi mozgalmát és azt állítja, hogy annak tagjai évtizedek alatt szivárogtak be az állami és a magánszférába. Gülen korábban Erdogan politikai mentora volt, de a 2013-as korrupciós botrány után az első számú ellenségévé vált.

Kilicdaroglu kedden azt mondta, hogy a "gülenista hálózat politikai ágának első számú vádlottja az a személy, aki a köztársasági elnöki széket elfoglalja."

Aydin Twitter-fiókján azt írta: Erdogan az összes terrorszervezettel, köztük a gülenistákkal folytatott "hatékony harc úttörője". Azzal, hogy Kilicdaroglu "jogtalan vádakkal járatja le a Gülen ellen fellépőket", a mozgalom "klasszikus taktikáját alkalmazza és csak a terrorszervezet céljait szolgálja" - fogalmazott.

Kilicdaroglu már korábban is hangot adott azon véleményének, hogy miközben a puccskísérlet utáni megtorlás a társadalom legszélesebb rétegeit sújtotta, az átfogó nyomozások politikusokat nem hoztak összefüggésbe a Gülen-hálózattal.

Binali Yildirim török kormányfő 2017 áprilisában a CNN Türk hírtelevíziónak azt nyilatkozta, hogy a puccskísérlettel vádolt gülenista mozgalomnak politikai ága nincs. Kijelentette: "ami volt, attól megtisztultunk, polgármesterektől, önkormányzati képviselőktől és a kormánypárt néhány igazgatójától".

Erdogan tavaly novemberben 1,5 millió lírát (mintegy 67,5 millió forint) követelve indított nem vagyoni kártérítési pert Kilicdaroglu ellen. A török elnök egy másik ügyvédje, Ahmet Özel szerint a CHP-vezető akkor "megalázó kijelentésekkel" és "valótlan vádakkal" illette az államfőt, annak gyermekeit és családját a november elején nyilvánosságra hozott, offshore cégekről kiszivárgott adatbázissal, a Paradise-iratokkal (Paradise Papers) kapcsolatban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!