Erdogan: az isztambuli amerikai főkonzulátus egy keresett gülenistát bujtat

Külföld, 2017.10.12

Az isztambuli amerikai főkonzulátus bujtatja azt az állítólagos munkatársát, aki ellen hétfőn elfogatóparancsot adtak ki Törökországban gülenizmus gyanújával - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török államfő csütörtökön ankarai palotájában az ország 81 tartományának kormányzói előtt.

Az isztambuli főügyészség hétfőn vallomástételre bekérette az amerikai főkonzulátus egyik állítólagos munkatársát, Mete Cantürküt, miután múlt héten a török hatóságok már letartóztattak egy másikat, név szerint Metin Topuzt. Mindketten török állampolgárok és azzal gyanúsítják őket, hogy kapcsolatban állnak a tavalyi puccskísérletért felelőssé tett Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette nemzetközi mozgalommal.

Topuz letartóztatása miatt miatt az Egyesült Államok ankarai nagykövetsége múlt vasárnap bejelentette: a bevándorlóvízumok kivételével nem állítanak ki több vízumot török állampolgároknak, nem sokkal később pedig Törökország is hasonló lépésre szánta el magát az amerikai állampolgárokkal szemben. Ankara szerint egyik férfi sem tartozik az amerikai képviselet diplomáciai állományába és nem rendelkezik immunitással.

A hétfőn kihallgatásra beidézett gyanúsított a török rendőrség azóta sem tudta kézre keríteni.

Az Aksam török kormányközeli napilap titkosszolgálati értesülései alapján Cantürk az amerikai főkonzulátus épületében tartózkodik, amennyiben egy diplomata rendszámú autóval ki nem szöktették onnan. A férfi közeli családtagjait hétfőn sikeresen őrizetbe vette és kikérdezte a török rendőrség. Az isztambuli ügyészség úgy véli, hogy a nő és a két gyerek magas rangú tagjai a Gülen-hálózatnak.

Erdogan csütörtöki beszédében azt mondta: a Törökország és az Egyesült Államok között kialakult viszályt John Bass ankarai nagykövet okozta. Kiemelte: elfogadhatatlan, hogy Washington a diplomatáért feláldozza a stratégia partnerének számító Ankarát. Az amerikai vezetésnek meg kellett volna mondania neki, hogy nem viselkedhet így Törökországgal, ez olyan, mintha az Egyesült Államokat az ankarai nagykövet irányítaná - fogalmazott Erdogan.

Erdogan kedden Belgrádban azt hangoztatta: Washingtonnak vissza kellene hívnia Basst, ugyanis a hivatalos szervek a továbbiakban nem fogják az amerikai kormány képviselőjének tekinteni a diplomatát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!