Erősödik rubel

Külföld, 2014.11.24

Erősödött a rubel a dollárhoz és az euróhoz képest hétfőn -  már a hatodik egymást követő kereskedési napon -, miközben az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónkénti ára 80 dollár fölött volt.

A moszkvai tőzsde tájékoztatása szerint az azonnali piacon a dollár jegyzése 90 kopejkával 44,81 rubelre, az euróé pedig 97 kopejkával 55,71 rubelre csökkent. A valutakosár értéke 93 kopejkával 49,71 rubelre gyengült.

A rubel iránti keresletet támogatta, hogy a hó végén esedékes adófizetési kötelezettségek miatt a vállalatok külföldi valutát váltanak rubelre. Emellett a Brent 80 dollár feletti ára ugyancsak hozzájárult a rubel erősödéséhez. Segített az is, hogy Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter egy moszkvai konferencián arról beszélt, hogy az orosz fizetőeszköz erősödése folytatódik, az árfolyamok még nem érték el az egyensúlyi helyzetet.

Szergej Kocsergin, az Exness befektetési társaság elemzője szerint a rubel árfolyamát támogatja a kínai pénz- és hitelpolitika enyhítése, valamint azok a várakozások, hogy az Európai Központi Bank euróövezeti államkötvények vásárlásába kezd.

"A központi bankok erőfeszítéseinek köszönhetően jövőre valószínűleg gyorsul a gazdasági növekedés Oroszország legjelentősebb kereskedelmi partnereinél, Kínában és az euróövezetben. Rövid távon a dollár árfolyama 43,50 rubelre csökkenhet, az év végére pedig 40 rubel alá csúszhat vissza, ha emelkednek a kőolajárak" - mondta Kocsergin a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek.

A moszkvai értéktőzsde irányadó indexei hétfőn eltérően alakultak a dollár gyengülése miatt: a rubelben számított MICEX-index 0,61 százalékkal 1529,54 pontra gyengült, a dollárban számított RTS-index viszont 1,64 százalékkal 1076,16 pontra emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!