Esper aggodalmát fejezte ki kínai kollégájának Peking "destabilizáló tevékenysége" miatt

Külföld, 2020.08.07

Mark Esper amerikai védelmi miniszter aggodalmát fejezte ki kínai kollégájának Peking "destabilizáló tevékenysége" miatt - jelentette be a Pentagon (amerikai védelmi minisztérium), amely közleményt adott ki a két politikus csütörtökön telefonon folytatott megbeszéléséről.

A közlemény szerint Esper több mint másfélórás beszélgetést folytatott Vej Feng-ho kínai nemzetvédelmi miniszterrel. Az amerikai tárcavezető a Dél-kínai-tengeren és Tajvan közelében tapasztalt kínai tevékenységet kifogásolta.

Jonathan Hoffmann, a Pentagon szóvivője sajtótájékoztatót is tartott, amelyen kiemelte: "Esper miniszter fontosnak mondta, hogy a Kínai Népköztársaság tartsa magát a nemzetközi joghoz, törvényekhez és szabályokhoz és tartsa tiszteletben nemzetközi kötelezettségeit".

Hoffmann elmondta azt is, hogy Esper kiemelte kínai kollégájának a "konstruktív, stabil és eredményekre összpontosító" kétoldalú viszony fontosságát is.

A sajtótájékoztató utáni amerikai kommentárok megjegyezték: a két ország magas rangú kormányzati tisztségviselői az elmúlt hónapokban nemigen tárgyaltak egymással közvetlenül. Az amerikai-kínai viszony feszültebbé vált az új típusú koronavírus járványának kirobbanása óta. Donald Trump amerikai elnök és az amerikai kormányzat több tagja is - köztük elsősorban például Mike Pompeo külügyminiszter - Kínát okolja a járvány világméretűvé szélesedéséért, mondván, hogy Peking elhallgatta a járványt, késve számolt be róla, és akkor sem fedte fel a teljes igazságot.

Donald Trump csütörtökön újságíróknak ismét Kínát tette felelőssé a pandémiáért. Mint fogalmazott: "Borzasztó, amit Kína művelt... hozzá nem értésből, vagy szándékosan".

A viszony további romlását hozhatja elemzők szerint Alex Azar amerikai egészségügyi miniszter vasárnap kezdődő látogatása a Kínai Köztársaságban, ismertebb nevén Tajvanon, amelyet Kína a saját területéhez tartozó, "renegát tartománynak" tekint.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!