Esper: Washington hajlandó változtatni az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok rendszerén

Külföld, 2019.11.13

Washington hajlandó változtatni az amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlatok és katonai kiképzések rendszerén annak érdekében, hogy elősegítse a megegyezést Észak-Koreával - jelentette ki Mark Esper amerikai védelmi miniszter újságíróknak szerdán.

Esper útban a dél-korai főváros, Szöul felé, a repülőgépen válaszolt az őt kísérő újságírók kérdéseire.

Kifejtette, hogy az esetleges változtatásokat Dél-Koreával előzetesen konzultálva hajtanák végre, s úgy, hogy azok ne tegyék kockára a katonák harci felkészültségét.

A miniszter arra nem tért ki, hogy konkrétan milyen változtatásokról lehet majd szó. Annyit mondott: a "diplomáciai elvárásoktól" függ majd e módosítások jellege és mértéke. "Minden megoldásra nyitottak vagyunk, amely segítheti a diplomatákat" - szögezte le utalva az amerikai-észak-koreai tárgyalásokra. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem Észak-Koreának teendő engedményekről lenne szó, hanem arról, hogy - mint fogalmazott - "nyitva tartsuk a kaput a diplomácia előtt".

Mark Esper hangsúlyozta azt is: Washington komolyan veszi Phenjan azon közleményét, amely emlékeztette az amerikai kormányzatot arra, hogy év végén jár le a határidő a nukleáris tárgyalásokra vonatkozó amerikai álláspont megváltoztatására.

A védelmi miniszter azt követően fejtette ki az amerikai kormányzat álláspontját, hogy szerdán Észak-Korea közleményben fenyegette megtorlással Washingtont arra az esetre, ha az Egyesült Államok megrendezné a Dél-Koreával tervezett szokásos hadgyakorlatokat. A közleményt Phenjanban az Állami Ügyek Bizottsága adta ki, de nem részletezte, hogy milyen ellenintézkedésekről lenne szó.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!