Észak-Irakban mért csapást a török légierő a kurd felkelőkre

Külföld, 2017.04.26

Az észak-iraki Zap térségében mértek csapást szerdán a török légierő harci repülőgépei a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) hadállásaira, 6 fegyveres lázadó meghalt - közölte a török haderő.

Keddre virradóra a török harci gépek légicsapásokat mértek az észak-iraki Szindzsár-hegységben, illetve az északkelet-szíriai hegyvidéki területekre, ahol a PKK-harcosok rejtőzködnek. Az iraki kormány szerint a török légierő megsértette az ország szuverenitását.

A terrorszervezetnek nyilvánított PKK 1984 óta folytat fegyveres felkelést Törökországban. A PKK kezdetben a kurdok függetlenségéért harcolt, napjainkban a kisebbség autonómiájáért küzd. A szervezet székhelye az észak-iraki Kandil-hegységben található, Zap térségétől mintegy 100 kilométerre délkeletre.

A török biztonsági erők és a PKK között két és fél év fegyverszünet után 2015 júliusában újultak ki a harcok Délkelet-Törökországban. Emellett a török légierő rendszeresen támadja a PKK állásait Irakban. A konfliktusban 33 év alatt közel 50 ezer ember vesztette életét.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint a katonai beavatkozás pontot tesz a kurd felkelés végére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!