Észak-koreai válság - Lavrov Phenjanba szóló meghívást fogadott el

Külföld, 2018.04.10

Phenjanba szóló meghívást fogadott el Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki kedden Moszkvában tárgyalt észak-koreai hivatali partnerével, Ri Jong Hóval.

Lavrov közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető találkozójáról nem született megállapodás.

Hozzátette, hogy Moszkva üdvözli a helyzet fokozatos normalizálását a Koreai-félszigeten, valamint támogatja a Phenjan, illetve másfelől a Szöul és a Washington között hamarosan várható kapcsolatfelvételt. Mint mondta, az Egyesült Államoknak "vasbeton szilárdságú" biztonsági garanciákat kell nyújtania Észak-Koreának.

Az orosz külügyminiszter szerint a Koreai-félszigeten az események a feszültségcsökkentést és a párbeszéd feltételeinek megteremtését célzó orosz-kínai útitervnek megfelelően haladnak. Mint mondta, a folyamatnak egy olyan sokoldalú megállapodást kell majd eredményeznie, amelynek az összes északkelet-ázsiai ország részese, és amely szavatolja a térség békéjét, biztonságát és atomfegyver-mentesítését.

Lavrov idézte Vang Ji kínai külügyminisztert, aki csütörtöki moszkvai látogatása alkalmából cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint Kína Oroszország és Japán kihagyásával kíván tárgyalni a Koreai-félszigetről.

Az orosz miniszter szerint Oroszország és Észak-Korea az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatainak megsértése nélkül is növelni tudja a kétoldalú áruforgalmat és gazdasági együttműködést. Kifejezte Moszkva készségét a Phenjan és Szöul részvételével történő háromoldalú együttműködésre, valamint arra, hogy továbbra is humanitárius segélyben részesítse Észak-Koreát.

Ri azt hangoztatta, hogy a Koreai-félszigeten kialakult helyzet megköveteli a Moszkva és Phenjan közötti koordináció és stratégiai kommunikáció elmélyítését. "Hagyományosan barátságos jellegűként" jellemezte Észak-Korea és Oroszország viszonyát, amely sikeresen fejlődik és erősödik, és reményei szerint 2018-ban "új mérföldkőköz" érkezik.

Mindkét külügyminiszter említést tett arról, hogy októberben lesz a kétoldalú diplomáciai kapcsolatfelvétel 70. évfordulója.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!