Észak-koreai válság - Az amerikai elnök szerint a tárgyalás nem megoldás a válságra

Külföld, 2017.08.30

Donald Trump amerikai elnök szerint a tárgyalás nem megoldás az észak-koreai válságra.

Trump szerdán Twitter-bejegyzésben tette közzé véleményét arról, hogy a diplomáciai erőfeszítések eddig nem hoztak eredményt az észak-koreai válság enyhítésében. "Az Egyesült Államok 25 év óta tárgyal Észak-Koreával, és fizeti neki a zsarolási pénzt. Nem a tárgyalás jelenti a megoldást " - fogalmazott az elnök.

Trump azonban nem fejtette ki, hogy mit értett"zsarolási pénz" alatt, de elemzők szerint arra utalhatott, hogy Washington korábban nemzetközi segélyben részesítette az ázsiai kommunista országot. 1995 és 2008 között washington 1,3 milliárd dollár értékben suttatott különböző formájú segélyt Phenjannak.

Előző napi közleményében Donald Trump még azt az álláspontot képviselte, hogy Észak-Korea ügyében "minden megoldás elképzelhető".

Kedden délután az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén a szervezet újabb, az észak-koreai rakétakísérletet "határozottan elítélő" határozatot hozott, ám a határozatban nem jelölt meg egyetlen újabb büntető intézkedést sem, csupán a régebbi szankciók betartására szólította fel a világszervezet tagjait és az egész nemzetközi közösséget.

Rex Tillerson külügyminiszter és James Mattis védelmi miniszter korábban - egy augusztus 13-án a The Wall Street Journal című lapban közösen publikált cikkben - amellett állt ki, hogy a feszültség enyhítésének és Észak-Korea atomfegyver-mentesítésének legjobb módja a gazdasági és diplomáciai nyomásgyakorlás.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!