Észak-koreai válság - ENSZ-nagykövet: Washington kész további szankciókra

Külföld, 2018.01.03

Washington kész további szankciókra Észak-Korea ellen, ha Phenjan újabb rakétakísérletet hajtana végre - mondta Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a világszervezet székhelyén, New Yorkban, hozzátéve, hogy az amerikai kormány információi szerint Phenjan újabb rakétakísérletre készül.

"Remélem, hogy ez végül nem történik meg" - szögezte le.

Hangsúlyozta, hogy amennyiben az ázsiai kommunista ország vezetése mégis végrehajtana újabb kísérletet, mindenképpen újabb szankciókat kell hozni a phenjani rezsim ellen. "A civilizált világnak egységesnek és ébernek kell maradnia egy haramia ország atomarzenál fejlesztésére irányuló programjával szemben" - fogalmazott a nagykövet. Hozzátette: az Egyesült Államok soha nem egyezik bele, hogy Észak-Koreának atomfegyvere legyen.

Kedden Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésben fejezte ki elégedettségét azt illetően, hogy az Észak-Korea ellen eddig foganatosított szankciók szerinte már kezdik éreztetni hatásukat. Az elnök legalábbis ekként értékelte Kim Dzsong Un észak-koreai vezető nyitását Dél-Korea felé. "Először fordul elő, hogy a rakétás ember beszélni akar Dél-Koreával. Ez talán jó hír, talán nem. Majd meglátjuk" - írta bejegyzésében Trump.

Kim Dzsong Un hétfőn jelentette be, hogy "kész a párbeszédre Dél-Koreával". Szöul kedden üdvözölte az észak-koreai vezető készségét és a két ország közötti határon tartandó, magas szintű tárgyalásokat javasolt a jövő hétre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!