Észak-koreai válság - Putyin és Macron a közvetlen párbeszéd felújítását sürgeti

Külföld, 2017.09.15

Az Észak-Korea körül kialakult válság politikai és diplomáciai eszközökkel történő rendezésének kizárólagosságát hangsúlyozta, valamint a közvetlen párbeszéd felújítását sürgette pénteken Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia elnök.

A két vezető a Kreml sajtószolgálata szerint pénteken telefonon beszélt egymással. A tárgyalásról kiadott közlemény szerint Putyin és Macron egyetértett abban, hogy megengedhetetlen a feszültség további fokozódása a Koreai-félszigeten, ami jóvátehetetlen következményekkel járhat.

Szíria ügyében a felek hangsúlyozták a politikai rendezés előmozdításának szükségességét, és kifejezték készségüket a kétoldalú egyeztetésre, egyebek között a genfi folyamat és az ENSZ keretében.

Putyin beszámolt az orosz légierő által támogatott szíriai kormánycsapatoknak a terroristákkal szemben elért harci sikereiről. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a nemzetközi közösség "konszolidálja erőfeszítéseit" annak érdekében, hogy "véglegesen likvidálják a terrorizmus tűzfészkét Szíriában". Kitért a feszültségcsökkentési övezetek működésének biztosításáról folytatott asztanai tárgyalások néhány aspektusára.

Macron kifejtette érveit - a francia kezdeményezés alapján - a szíriai rendezés érdekében felállítandó kapcsolattartó csoport mellett, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjából és más államokból állna.

A két elnök megállapodott abban, hogy a két ország mind a legfelső, mind más szinteken felélénkíti a kapcsolattartást a nemzetközi és a kétoldalú ügyekben egyaránt.

Putyin és Macron hangsúlyozta az Ukrajnával kapcsolatos megállapodások, köztük az összekötő csoport által egyeztetett és a "normandiai négyek" vezetői által támogatott "tanítási tűzszünet" teljes körű és szigorú betartásának fontosságát.

Putyin és Macron kinevezte a kétoldalú civil párbeszéd új formájaként létrehozott, úgynevezett "trianoni párbeszéd" vezetőit. A fórum két társelnöki tisztségét Anatolij Torkunov akadémikus, a Nemzetközi Kapcsolatok Moszkvai Állami Egyetemének (MGIMO) rektora , illetve Pierre Morel volt moszkvai francia nagykövet látja el, két ügyvezető igazgatói posztját pedig Alekszandr Orlov leköszönő párizsi orosz nagykövet és Christian Leyrit, a francia Nyilvános Vita Nemzeti Bizottságának (CNDP) elnöke tölti be.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!