Észak-koreai válság - Újabb nevekkel bővült az EU szankciós listája

Külföld, 2018.01.22

Újabb észak-koreaiakkal szemben rendelt el szankciókat az Európai Unió, amiért részt vesznek a phenjani rezsim elleni nemzetközi kereskedelmi korlátozások kijátszásában - jelentették be hétfőn Brüsszelben.

Az uniós tagállamok külügyminisztereinek hétfői határozata nyomán tizenhét újabb név került fel az EU szankciós listájára, amelyen így már 137 ember és 64 jogi személy szerepel.

A távol-keleti ország által végrehajtott kísérleti atomrobbantásokra és rakétatesztekre válaszul meghozott büntetőintézkedések keretében zárolták az érintettek vagyonát az Európai Unióban, a természetes személyek ellen pedig beutazási korlátozást is elrendeltek.

Közleményében a tagországok kormányait tömörítő tanács sajtószolgálata hangsúlyozta, hogy fokozni kívánják az Észak-Koreára nehezedő nyomást az új szankciókkal, amelyek jól kiegészítik és megerősítik az ENSZ korlátozásait.

Az Európai Unió 2006 végén rendelt el szankciókat a kelet-ázsiai ország ellen, amelyek a különböző tömegpusztító fegyverek és ballisztikus rakéták fejlesztését célzó programokat hivatottak akadályozni.

Az utóbbi hónapokban kiéleződött a feszültség a Koreai-félszigeten: Phenjan augusztus végén és szeptemberben is átlőtt egy-egy ballisztikus rakétát Japán felett, amelyek a Csendes-óceánba csapódtak, majd ugyancsak szeptemberben újabb kísérleti atomrobbantást is végrehajtott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!