EU-büdzsé - Az Európai Bizottság előmozdítaná a gazdasági és monetáris uniót

Külföld, 2018.05.31

Az Európai Bizottság a 2021-2027-es időszakra szóló hosszú távú uniós költségvetéssel összefüggésben az európai gazdasági és monetáris unió elmélyítése érdekében egy reformtámogató program és egy európai beruházásstabilizáló eszköz létrehozását javasolja - közölte az uniós bizottság csütörtökön.

A tájékoztatás szerint a javaslatok megoldást próbálnak találni a gazdasági és monetáris unió teljes megvalósulása előtt továbbra is fennálló kihívások egy részére, és bemutatják, hogy az uniós költségvetés miként mozgósítható a stabilitás, a konvergencia és a kohézió támogatása érdekében az euróövezetben és az EU egészében.

A javaslat szerint az európai beruházásstabilizáló eszköz jelentős gazdasági sokkok idején stabilizálni fogja a közberuházások szintjét és elősegíti a gyors gazdasági fellendülést az euróövezeti tagállamokban és az európai árfolyam-mechanizmust (ERM II) alkalmazó tagállamokban. Ha szigorú kritériumok érvényesülnek a hatékony és eredményes makrogazdasági és fiskális politika tekintetében, akkor akár 30 milliárd euró összértékű hitelek mobilizálására is lehetőség nyílik, a költségek fedezését biztosító kamattámogatással.

A 25 milliárd euró összköltségvetésű reformtámogató program az uniós tagállamok mindegyikében támogatja majd a gazdaság korszerűsítését célzó kiemelt reformokat. A program három elemből áll. A reformok végrehajtását elősegítő eszköz (22 milliárd euró) pénzügyi támogatást biztosít a reformokhoz, a technikai támogatási eszköz (0,84 milliárd euró) szakismeretek nyújtására és megosztására szolgál, a konvergenciatámogató eszköz (2,16 milliárd euró) révén pedig célzott támogatást kapnak az eurót bevezetni kívánó tagállamok.

Ez utóbbi eszköz azoknak a tagállamoknak nyújt majd célzott pénzügyi és technikai támogatást, amelyek esetében vitathatatlan, hogy lépéseket tettek az euró bevezetése érdekében, és ennek során egyértelműen kötelezettséget vállaltak arra, hogy ésszerű és meghatározott időn belül belépnek az euróövezetbe. Az eszköz nem módosítja az euróövezethez történő csatlakozás jelenlegi feltételeit, hanem gyakorlati támogatást nyújt a csatlakozni kívánó tagállamoknak az euró sikeres bevezetéséhez és az euróövezetben való eredményes részvételhez.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!