EU-csúcs - Az uniós tagországok vezetői várhatóan a személyes adatok védelmére szólítanak fel

Külföld, 2018.03.22

Az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek csütörtökön kezdődő brüsszeli találkozója előtt kiszivárgott információk szerint a kétnapos ülés végén elfogadandó zárónyilatkozatukban az EU-tagállamok vezetői a személyes adatok fokozott védelmére szólítanak fel a nemrégiben kirobban adathalász Cambridge Analytica  politikai elemző és tanácsadó cég ügyével kapcsolatban.

Az előzetesen kiszivárgott szövegtervezet szerint a 28 uniós tagország vezetőjét tömörítő Európai Tanács határozottan fel fogják szólítani a közösségi oldalak és más internetes kommunikációs felület üzemeltetőit, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet a személyes adatok védelmére.

A közösségi hálózatoknak és a minden digitális platformnak garantálniuk kell az adatkezelésük átláthatóságát és valamennyi regisztrált felhasználó magánéletének és személyes adatainak teljes védelmét - áll a szövegtervezetben.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke korábban elmondta, hogy az uniós tagországok vezetői minden olyan kérdéssel foglalkozni fognak kétnapos csúcstalálkozójukon, amelyek "aláássák a demokráciáinkba vetett bizalmat, hamis híreket terjesztenek, vagy beavatkoznak demokratikus választási folyamatokba.

Kedden az Európai Parlament (EP) meghívta Mark Zuckerberget, a Facebook alapító-vezérigazgatóját, hogy adjon magyarázatot a cég körül a napokban kirobbant botrányra. A Facebooknak egyértelművé kell tennie az 500 millió uniós polgár képviselői előtt, hogy a személyes adataikat nem használják fel a demokrácia manipulálására, valamit arra, miként használhatott fel a Cambridge Analyticatöbb tízmillió Facebook-profilt az amerikai elnökválasztási kampányban - közölte Antonio Tajani, az EP elnöke.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!