EU-csúcs - Deutsch: hatalmas győzelem a magyar polgároknak és súlyos vereség a magyar ellenzéknek

Külföld, 2020.07.23

A magyar polgárok hatalmas győzelmeként és a hazai baloldali, liberális politikusok súlyos vereségeként értékelte a Fidesz európai parlamenti (EP-) delegációvezetője a legutóbbi EU-csúcson az unió következő hétéves költségvetéséről hozott döntést csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Deutsch Tamás úgy fogalmazott: sikerült visszaverni a magyarországi ellenzék által képviselt törekvéseket, hogy csökkenjenek a Magyarországnak nyújtandó támogatások, sőt a miniszterelnök még azok jelentős bővülését is elérte.

Hozzátette: azokat a manővereket is sikerült visszaverni, amelyek célja, hogy Magyarországot hamis politikai vádakra építve megbüntessék, és létrejöjjön egy olyan, "zsarolásra" épülő mechanizmus, amelynek eredményeként az országnak járó források felhasználásáról nem a demokratikusan megválasztott szervei dönthetnének.

A fideszes politikus hangsúlyozta: a döntés értelmében szétvált a jogállamiság és az unió pénzügyi értékeinek védelme, s ennek Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök nyilatkozatai sem mondanak ellent.

A hazai ellenzék a súlyos vereségből sem tanult - jelentette ki -, ugyanazzal az elánnal küzdenek a céljukért; szándékuk, hogy a magyarok érdekeivel szemben saját hatalmi érdekeiket képviseljék. A jelentős részben általuk gyártott és terjesztett valótlanságokra alapozva, kettős mércét alkalmazva kívánták elérni az elmúlt egy évben, hogy Magyarországot politikai alapon pénzügyileg és jogilag is megbüntessék - mondta Deutsch Tamás. Szerinte abból indulnak ki, hogy nekik annál jobb, minél rosszabb a magyar embereknek, mert ha kevesebb forrás érkezik, azzal a kormány gyengül. Eközben az ellenzék maga is tudja, hogy 2022 után sem fog kormányozni, hiszen arra az időszakra is csökkentették volna az érkező támogatást - értékelt.

Orbán Viktor miniszterelnök tárgyalásainak eredményéről szólva közölte: a regionális fejlesztéseket segítő kohéziós forrásból a tervezettnél 3 milliárd euróval magasabb összeg, 21 milliárd euró érkezik Magyarországra 2021 és 2027 között.

Ugyanígy a korábban tervezettnél 3 milliárd euróval többet, 10 milliárd eurót hívhat le az ország a Next Generation EU 750 milliárd eurós keretéből.

Magyarország soha annyi uniós forrást nem kapott, mint amennyi a következő hét évben érkezik - mondta.

Emlékeztetett az unió soros elnöki tisztségét betöltő Németország kancellárjának szavaira is, miszerint mind Magyarországgal, mind Lengyelországgal szemben az év végéig lezárulnak a 7-es cikk szerinti eljárások.

Elismerte, hogy vereséget szenvedett a miniszterelnök által képviselt álláspont azzal kapcsolatban, hogy az "úgynevezett jogvédő szervezetek" ne részesüljenek uniós forrásban, ezért szerinte itt még sok feladat van. Rámutatott: ezen szervezetek hét év alatt 10 milliárd eurós nagyságrendű támogatást kapnak.

Úgy értékelt: olyan szervezeteket finanszíroznak, amelyek "intézményes háborúskodást folytatnak törvényesen megválasztott uniós tagállami kormányokkal szemben", és szerinte a jogállamellenes tevékenység finanszírozása a jogállamiság durva megsértése.

Kijelentette azt is, hogy "totális szereptévesztésben van az Európai Parlament", amely meg akarja torpedózni a megállapodást. "Izmozással", "a küllők közé botot dugó magatartással" pedig a dél-európai országok minél gyorsabb megsegítését veszélyeztetik. Ostobaságnak nevezte, hogy a tagállamok kompromisszuma az európai érdekekkel ellentétes lenne.

Leszögezte: a történelmi megállapodással kapcsolatban az EP felelőssége, hogy minél gyorsabban ratifikálja azt, a Fidesz és a KDNP képviselői is ennek megfelelően járnak majd el.

Deutsch Tamás kérdést kapott arról, hogy a Hírklikk egy álinterjút közölt Orbán Viktor miniszterelnökkel, amelyről csak órákkal később tette közzé, hogy szatíra. A politikus kijelentette: a Hírklikk úgy, ahogy van, szatíra, és "a mögötte álló DK is az".

Ugyancsak kérdezték arról, hogy sokan a kormányoldalhoz kötik Töröcskei István üzletembert, aki ellen vádat emeltek. Azt mondta: ez is azt mutatja, hogy Magyarországon jobboldali kormány idején törvény előtti egyenlőség van, csak szocialista kormány idején állnak a baloldaliak a törvények felett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!