EU-csúcs - Kormányszóvivő: a többség elutasította az új Frontex-javaslatot

Külföld, 2018.09.20

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint az uniós állam- és kormányfők salzburgi informális csúcstalálkozóján "az országok többsége" elutasította az Európai Unió (EU) határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) szerepének növeléséről szóló új javaslatot, amely "a határőrizet részleges jogát" venné el.

Kovács Zoltán csütörtökön az M1 aktuális csatornán úgy fogalmazott: "a politikai bosszú kategóriájába tartozó" Sargentini-jelentés elfogadása, az Európa Tanács migrációs és határőrizetről szóló jelentése vagy az Amnesty International megszólalása Ahmed H. ügyében mind azt a célt szolgálja, hogy megpróbálják Magyarországot "beállítani a sorba" a bevándorláspolitika ügyében.

Azt mondta: nem az Európai Bizottság, hanem Angela Merkel német kancellár hirdette meg az említett Frontex-javaslatot, amely "gyakorlatilag azt fogja jelenteni, hogy a tagállamoknak fel kell adniuk szuverenitásuk egy részét".

Úgy folytatta: ezért adták át újra, ezúttal az osztrák elnökségnek a magyar javaslatot, amely arról szól, hogy mikor lenne szükség a Frontexre; akkor, ha egy tagállam nem tudja vagy nem akarja ellátni a schengeni határok védelmét. Hozzáfűzte: ilyenkor akár fel is lehetne függeszteni az érintett ország schengeni tagságát, és a következő, szomszédos állam léphetne a helyére.

Kovács Zoltán azt hangoztatta: komoly politikai erők mozdultak meg azért, hogy az európai parlamenti választási kampány utolsó időszakából "megpróbálják kivenni" a migráció témáját, ezért szerinte a választásokig megpróbálják "áterőltetni" Angela Merkel javaslatát.

Kitért arra is: Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a magyar miniszterelnök távollétében tett javaslatot a Fidesz kizárására az Európai Néppártból, akkor, amikor Orbán Viktor és Sebastian Kurz osztrák kancellár külön tárgyalt, ráadásul ez utóbbi találkozó időpontja előre ismert volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!