EU-csúcs - Macron: arányos és összehangolt válasz várható az angliai mérgezéses ügyben

Külföld, 2018.03.23

Franciaország és Németország már a jövő héten egyeztetéseket kezd arról, hogy milyen arányos és összehangolt válaszlépésekre lehet szükség Oroszországgal szemben Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynök és lánya angliai megmérgezése ügyében - közölte Emmanuel Macron Brüsszelben pénteken.

A francia elnök Angela Merkel német kancellárral az uniós állam-, illetve kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozóját követően tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, a történtek közös fellépést, összehangolt uniós választ követelnek.

Aláhúzta, nem lehetnek azonban túlzott elvárások a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakértőinek vizsgálati eredményeit illetően, mert csak technikai véleményt közölnek a használt vegyületről, előkövetőket nem neveznek meg. A vizsgálat eredménye legfeljebb árnyalhatja, lényegesen nem fogja befolyásolni az eddig kialakult álláspontot - közölte.

Európa nem fog "fejének fegyvert szegezve" tárgyalni - jelentette ki Macron az Egyesült Államok azon bejelentésére reagálva, hogy védővámokat vetne ki mások mellett az Európai Unióból importált acélra és alumíniumra. Washington válasza a megemelt vámok alóli, május 1-jéig szóló mentességről "nem tekinthető megfelelőnek" - húzta alá. Európa nem kíván a kereskedelmi háborút folytatni, továbbra is a többoldalú kereskedelem híve, amelyet segíteni és nem gyengíteni kell. Az Európai Unió megfelelő és arányos választ fog adni a vitatott intézkedés bevezetése esetén. Nem lehet Európa a leggyengébb láncszem - tette hozzá.

Angela Merkel a sajtótájékoztatón megerősítette: nincs más ésszerű magyarázat, azaz nem kérdőjelezhető meg Nagy-Britannia az uniós tagországok által is támogatott véleménye, amely szerint "nagyon valószínű", hogy Oroszország a felelős az idegméreggel elkövetett támadásért. Németország és Franciaország egyetért abban, hogy határozottabb lépésekre is szükség lehet az uniós állam-, illetve kormányfőinek döntésénél, hogy konzultációra visszarendelték az EU oroszországi nagykövetét Moszkvából. A Berlin és Párizs jövő héten egyeztet az összehangolt lépésekről - közölte.

Merkel elmondta, a következő, júniusban esedékes uniós csúcstalálkozó alkalmával komoly előrehaladást és a tagországok egységét várja a közös menekültügyi rendszert illetően. A tanácskozás egyik központi témája migráció lesz, cél egy közös, szolidáris bevándorlási politika megteremtése, amelyet jelenleg főként a kelet-európai országok erősen elleneznek - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!