EU-csúcs - Kormányszóvivő: lépésről lépésre érvényesülnek a Magyarország által hangsúlyozott szempontok a migráció ügyében

Külföld, 2017.02.03

Lépésről lépésre érvényesülnek azok a szempontok, amelyeket Magyarország régóta hangsúlyoz a migráció megállításával kapcsolatban - nyilatkozta Kovács Zoltán kormányszóvivő telefonon a máltai európai uniós csúcstalálkozó eddigi hírei alapján péntek este az MTI-nek.

Kovács Zoltán szerint az eddigi hírek alapján az látszik, hogy az Európai Unió tagállamai fokozatosan felismerik, szükség van a Magyarország által "több mint egy éve szorgalmazott lépésekre".

Úgy értékelt: ezt mutatja, hogy a nap folyamán "fordulópontként értékelhető" deklaráció született, amely tükrözi azt a felismerést, hogy nem pusztán az európai határok védelmére van szükség - amit Magyarország kezdettől fogva hangsúlyoz -, hanem megfogalmazódott az is, hogy lehetőleg Európa határain kívül kell megállítani a migrációt. Ezért van szükség megállapodásra azokkal az országokkal Észak-Afrikában és a Közel-Keleten, amelyek segíthetnek ebben - fűzte hozzá.

Kiemelte ugyanakkor: ez a fordulat az olasz migrációs politikában jó irányba mutató fejlemény, amely azonban még nem jelenti, hogy meglenne a probléma valódi megoldása, illetve az eszközök a helyzet kezelésére.

Kovács Zoltán közölte: Magyarország régóta hangsúlyozza, hogy ezeket a szempontokat, intézkedéseket a lehető leggyorsabban meg kellett volna fogalmazni és át kellett volna ültetni a gyakorlatba. A máltai találkozó fényében is "mindannyiunk elemi érdeke", hogy ez minél hamarabb megtörténjen - fogalmazott.

Hozzátette: ezért hangsúlyozta a miniszterelnök a tanácskozás egyik informális részén "a nyugat-balkáni európai befolyás megőrzésének fontosságát, illetve ezen belül Szerbia tagjelölti pozíciójából fakadó teendőket", hiszen bár a migrációs nyomás legerősebben Líbiából Olaszország felé jelenik meg, folyamatos a Nyugat-Balkánon is.

A kormányszóvivő kitért arra is, hogy a nap hátralévő részében a római szerződéssel - amelynek hatvanadik évfordulóját márciusban ünnepli az unió -, valamint Európa jövőjével kapcsolatos kérdések vannak napirenden a csúcstalálkozón.

Elsődleges fontosságú feladatként szerepel Líbia stabilitásának elősegítése abban a nyilatkozatban, amelyet a máltai nem hivatalos EU-csúcson fogadtak el az állam- és kormányfők pénteken. Mivel Líbia az Európába illegálisan törekvő emberek legfőbb afrikai kiinduló országa, minden korábbinál fontosabb a helyzet megszilárdítása Líbiában, és az EU a maga részéről a lehető legtöbbet meg fogja tenni ennek érdekében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!