EU-csúcs - Közös nyilatkozat: Líbia stabilizálása fontosabb, mint eddig bármikor

Külföld, 2017.02.03

Elsődleges fontosságú feladatként szerepel Líbia stabilitásának elősegítése abban a nyilatkozatban, amelyet a máltai nem hivatalos EU-csúcson fogadtak az Európai Unió állam- és kormányfői pénteken.

Az uniós tagállamok vezetői eredményként értékelik, hogy 2016-ban az előző évhez képest harmadára csökkent az Európába érkező menedékkérők száma. A nyilatkozat kiemeli, hogy a tavalyi év utolsó négy hónapjában 98 százalékkal kevesebben érkeztek a Földközi-tenger medencéjének keleti felén Európába, mint tavalyelőtt szeptember elejétől december végéig. Az uniós állam- és kormányfők megjegyzik azonban, hogy továbbra is nagy a migrációs nyomás a térségben, és elkötelezettek az EU és Törökország közötti (a migránsok átvételéről szóló) egyezség mellett.

A nyilatkozat ezek után rátér a Földközi-tenger közepét átszelő útvonalra, emlékeztetve arra, hogy tavaly több mint 180 ezren érkeztek itt Európába. Az uniós tagállami vezetők eltökéltek amellett, hogy újabb intézkedésekkel számottevően csökkentsék az útvonalon érkező emberáradatot, hogy megtörjék az embercsempészek üzleti modelljét, miközben a Földközi-tenger keleti részén húzódó és más migrációs útvonalakat is éberen vigyázzák.

Mivel Líbia az Európába illegálisan törekvő emberek legfőbb afrikai kiinduló országa, minden korábbinál fontosabb a helyzet megszilárdítása Líbiában, és az EU a maga részéről a lehető legtöbbet meg fogja tenni ennek érdekében. A teendők legfontosabbika, kiépíteni a kapacitást arra, hogy a hatóságok ellenőrizhessék a szárazföldet és a tengeri határszakaszokat, megakadályozhassák az embercsempészetet.

A nyilatkozat szerint kiképzéssel, felszereléssel kell segíteni a líbiai parti őrséget és más, illetékes hatóságokat. Támogatni kell, ahol csak lehet Líbiában a helyi közösségek fejlődését, gazdasági-társadalmi helyzetének javulását - különösen a tengerparti részeken és embercsempész-útvonalak mentén -, és erősíteni hajlandóságukat mások befogadására. Megfelelő feltételeket, kapacitást kell kialakítani Líbiában menekültek fogadására, támogatni a migránsok önkéntes hazatérését, javítani tájékoztatásukat.

A nyilatkozat szerint erősíteni kell a tájékoztatási kampányokat is azokban az országokban, amelyekből indulnak és amelyeken áthaladnak a Líbián keresztül Európába igyekvők.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!