EU-csúcs - Lengyel külügyminiszter: Tusk megválasztása nem változtat Varsó európai politikáján

Külföld, 2017.03.09

Donald Tusk újraválasztása az Európai Tanács elnökévé a lengyel kormány számára vereség, de a kabinet nem változtat európai politikáján - közölte csütörtökön Witold Waszczykowski külügyminiszter. Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke Varsóban nagyon rossz fejleménynek nevezte, hogy "az Európai Unióban érvényes összes szabályt megsértő" politikust választották meg.

Donald Tusk mandátumának meghosszabbításáról a következő két és fél évre a lengyel kormány tiltakozása ellenére szavazott csütörtökön az uniós tagállamok csúcsvezetőit tömörítő Európai Tanács. A szavazáson a 28 állam-, illetve kormányfő közül huszonheten Tusk mellett tették le a voksukat. Uniós források szerint az előterjesztésről vita nem volt, az egyetlen felszólaló Beata Szydlo lengyel kormányfő volt, aki ellenezte az eddigi elnök újraválasztását.

"Ez természetesen egy elvesztett csetepaté, amely azonban mit sem változtat európai politikánkon" - értékelte a Brüsszelben történteket Waszczykowski a wpolityce.pl lengyel konzervatív hírportál azon kérdésére válaszolva, hogy Tusk újraválasztása a lengyel diplomácia komoly vereségét jelenti-e. A választás módja azonban "sokat elárul arról, milyen irányban fejlődik az Európai Unió" - tette hozzá a külügyminiszter.

Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke szerint Tusk "megsértette a semlegességet, mégpedig radikális módon, nagyon élesen beavatkozott a lengyel ügyekbe, és rendkívüli helyzetekben, a nagy feszültség pillanataiban tette ezt".

Varsóban nyilatkozva Kaczynski úgy értékelte: Tusk újraválasztásakor a brüsszeli EU-csúcstalálkozón értekezők nem tartották magukat ahhoz az elvhez, miszerint a magas uniós posztokat a származási országuk támogatását élvező személyek töltik be. Hozzátette, a döntés azt mutatja, hogy Németország uralja az uniót.

Kaczynskitól az újságírók azt is megkérdezték: Orbán Viktor miniszterelnök azon döntése, hogy Tusk jelölését támogatta, nem jelenti-e a lengyel diplomácia vereségét. A PiS elnöke szerint a fejlemények megmutatták, "milyen az EU mai formája, amelynek semmi köze ahhoz, amit ennek alapítói akartak", és amelyet ma "egy állam ural". "Nincs mit tagadni, ez az állam Németország" - fűzte hozzá, úgy értékelve, hogy a német dominancia "annyira messzemenő, hogy az egyes tagállamokra, az országuk nevében az EU-ban fellépő politikusokra gyakorolt nyomás hatalmas".

"Természetesen nem tagadom, hogy csalódást okozott Orbán miniszterelnök úr magatartása, de tudatában vagyunk annak, milyen hatalmas volt a nyomás, és mennyire olyan úton halad a mai EU, amely a széteséshez vezet" - fogalmazott Kaczynski.

Képtelenségnek nevezte viszont azt a felvetést, hogy Lengyelország ki szeretne lépni az EU-ból. "Ez azonban olyan unió kell, hogy legyen, amelyben lehetetlen valakinek megválasztása magas posztra annak ellenére, hogy országa kormánya tiltakozik" - jegyezte meg.

Kaczynski megdicsérte Beata Szydlót: a kormányfő a csúcson "nagyon bátran védte a lengyel érdeket" - mondta, hozzátéve: "megmutatta, hogy Lengyelországnak van saját véleménye, hogy Donald Tusk nem működhet többé a fehér-piros lengyel zászló alatt". Úgy értékelte: Tusk a jelölésével "szakított azzal, amit a saját állam iránti lojalitásnak neveznek".

Az ellenzéki Polgári Platform európai parlamenti képviselői előtt, Brüsszelben felszólaló Grzegorz Schetyna pártelnök kijelentette: "sokat dolgoztunk azon, hogy Donalddal együtt örülhessünk, nagy sikerünk ez, lengyel siker". Schetyna megköszönte a visegrádi országcsoport támogatását. "Köszönöm cseh, szlovák és magyar barátainknak, akik mindig szolidárisak velünk" - mondta.

A harmadik legerősebb lengyel parlamenti tömörülés, a Kukiz,15 alelnöke, Marek Jakubiak úgy értékelte: Tusk újraválasztásához a PiS hozzájárult "az amatőrség jeleit viselő diplomáciájával". A tagállamok egy része "inkább a PiS ellen, mint Tusk jelöltsége mellett szavazott" - mondta az alelnök.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!