EU-csúcs - Máltai kormányfő: Donald Tusk erős ember, erős európai meggyőződéssel

Külföld, 2017.03.09

Donald Tusk erős ember, erős európai meggyőződéssel, aki mindannyiunkkal és mindannyiunkért fog dolgozni a jövőben is - jelentette ki Joseph Muscat máltai kormányfő Brüsszelben csütörtökön, miután az európai uniós tagországok vezetői újraválasztották Tuskot az Európai Tanács elnökévé.

Az EU miniszteri tanácsának soros elnökségét jelenleg ellátó Málta kormányfője megköszönte Donald Tusknak az elmúlt két és fél évben kifejtett erőfeszítéseit és azt a munkát is, amelyet következő mandátuma alatt fog végezni Európáért.

Válaszul Tusk megköszönte a máltai kormányfő bizalmát, támogatását, valamint szolidaritását, amellyel - mint fogalmazott - az elnökválasztás "szokatlan körülményei között" kitüntette.

Elmondta, hogy a szolidaritás mindig fontos volt számára személyes életében és politikai munkásságában egyaránt, a választás kimenetele pedig szerinte az egység kifejezése volt.

Tusk kijelentette, hogy kivétel nélkül mindenkivel együtt fog dolgozni, mivel igazán elkötelezett a közös és egységes Európa iránt. Nem hagy cserben senkit sem, "egyszerűen csak újra el kell kezdeni a közös munkát" - tette hozzá.

Donald Tusk azt követően marad az uniós tagállamok csúcsvezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke a 2017. június 1. és 2019. november 30. közötti időszakban, hogy az állam-, illetve kormányfők - Beata Szydlo lengyel miniszterelnök ellenszavazata ellenében - meghosszabbították jelenlegi mandátumát.

Az Európai Tanács elnökének megbízatása két és fél évre szól és egy alkalommal megújítható. Az elnök képviseli az Európai Uniót a nemzetközi színtéren, valamint ő hívja össze és vezeti le a tagállami csúcsvezetők üléseit.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!