EU-csúcs - May: ambiciózus tervekre van szükség a Brexit-tárgyalások felgyorsításához

Külföld, 2017.10.19

Ambiciózus terveket kell kidolgozni az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek találkozóján ahhoz, hogy sikerüljön előrelépni az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnéséről szóló tárgyalásokon - mondta a brit miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben, röviddel az EU-csúcs kezdete előtt.

Rövid sajtótájékoztatóján Theresa May hangsúlyozta, az értekezleten át fogják tekinteni, hogy milyen "konkrét előrehaladás" történt a kiválási tárgyalásokon, és ambiciózus terveket vázolnak fel a következő hetekre.

Hozzátette, különösképpen az állampolgári jogok kölcsönös biztosításáról kell sürgősen megállapodásra jutni.

May ugyanakkor leszögezte: a kétnapos találkozónak nem a Brexit az egyetlen témája, egyebek mellett biztonság- és védelempolitikai kérdések, valamint a migráció és a terrorizmus ügye is napirenden lesz. Mint közölte, utóbbi két területen, valamint a többi közös kihívást illetően országa a kilépés után is szorosan együtt kíván működni az Európai Unióval.

Angela Merkel német kancellár arról számolt be az ülés előtt, hogy történt ugyan előrehaladás a brit kiválás feltételeiről szóló egyeztetéseken, de a második tárgyalási szakasz megkezdéséhez ez még nem elegendő, viszont van rá esély, hogy decemberben, a következő EU-csúcson sikerül továbblépni.

Merkel leszögezte, hogy tiszteletben kell tartani a britek akaratát, de reményét fejezte ki, hogy sikerül szoros kapcsolatot kialakítani a felek között.

Sajtóértekezletén a kancellár röviden a katalóniai helyzetet is érintette, és támogatásáról biztosította Madridot, illetve figyelmeztetett, hogy a konfliktust a spanyol alkotmány keretein belül kell rendezni.

Emellett hangsúlyozta: csökkenteni kell az Ankarának nyújtott uniós pénzügyi támogatást a törökországi "negatív belpolitikai fejlemények" miatt.

Emmanuel Macron francia elnök kijelentette, arra számít, hogy a tagállamok vezetői határozott támogatásukról fogják biztosítani a spanyol kormányt, a britek kilépése után bennmaradó országok pedig továbbra is egységesek maradnak a Brexit-tárgyalások vonatkozásában.

Mark Rutte holland kormányfő úgy vélekedett, hogy az Egyesült Királyságnak mindenekelőtt elő kell állnia egy világos javaslattal az EU-val szemben fennmaradó pénzügyi kötelezettségei rendezéséről, a továbblépés ez előtt nem lehetséges.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!