EU-csúcs - Muscat: idén megtárgyalják az EU intézményein belüli pártpolitikai egyensúly kérdését

Külföld, 2017.03.09

Az uniós tagországok vezetői még idén megtárgyalják az EU intézményein belüli pártpolitikai egyensúly kérdését - közölte Joseph Muscat, az unió soros elnökségét betöltő Málta miniszterelnöke csütörtökön Brüsszelben.

Muscat erről a Twitteren számolt be, miután gratulált Donald Tusknak, akit az uniós állam- és kormányfők újraválasztottak az Európai Tanács élére.

"Gratulálok Donald Tusknak az újraválasztásához. Az Európai Tanács az idei év folyamán megtárgyalja a kinevezések egyensúlyának kérdését" - írta.

A mandátum meghosszabbítása azt jelenti, hogy rendes körülmények között legalább 2019-ig mindhárom főbb uniós intézménynek néppárti politikus fog állni az élén: az Európai Bizottságnak Jean-Claude Juncker, az Európai Parlamentnek Antonio Tajani, az Európai Tanácsnak pedig Donald Tusk.

Jelenleg a legmagasabb rangú szociáldemokrata politikusnak Jeroen Dijsselbloem, az eurócsoport vezetője, Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke és Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője számít az uniós intézményekben.

Az Európai Néppárt a kontinens legnagyobb pártcsaládja: a szervezetnek 40 országból 75 párt (köztük a Fidesz) a tagja, ők adják az Európai Bizottság, illetve az Európai Tanács elnökét, hét uniós és öt unión kívüli ország állam- vagy kormányfője néppárti, akárcsak az Európai Bizottság 14 tagja. Az Európai Parlament legnagyobb frakcióját is az EPP adja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!