EU-csúcs - Olasz kormányfő: ellenőrzés alá kell helyezni a Líbiából érkező migrációt

Külföld, 2017.06.22

Az Európai Unió és Líbia közös elkötelezettségét szorgalmazta a migráció megfékezésére Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök a brüsszeli állam- és kormányfői ülés előtt az olasz sajtónak csütörtökön. Az olasz ellenzék bejelentette, hogy kormányra kerülve leállítja a menedékkérők befogadását.

Paolo Gentiloni kijelentette, nagyobb és közös elkötelezettségre van szükség Európa és Líbia részéről. Hangsúlyozta, hogy Olaszország célja az észak-afrikai országból induló migrációs áramlat megfékezése, ehhez viszont meg kell teremteni a feltételeit annak, hogy a líbiai hatóságok minél jobban képesek legyenek államuk területének ellenőrzésére, valamint az embercsempészekkel szembeni fellépésre.

Az olasz kormányfő hozzátette az EU részéről gazdasági és politikai döntésekre van szükség, például az Afrikának szánt európai finanszírozások megerősítésére.

Paolo Gentiloni Brüsszelben az ott tartózkodó Fájez esz-Szarrádzs líbiai miniszterelnökkel is egyeztetett.

Az olasz miniszterelnök kijelentéseire reagálva Renato Brunetta az ellenzéki Hajrá Olaszország (FI) olasz jobbközép párt képviselőházi frakcióvezetője azt hangoztatta: a korábban Matteo Renzi, most Paolo Gentiloni vezette római kormány "abszurd" módon kezeli a migrációt. Megjegyezte, hogy az olaszországi partok felé elinduló migránsokkal teli csónakok nem mások mint "társadalmunk elleni terrorista támadások, mivel az embercsempészek mögött a manchesteri merénylet elkövetői, az Iszlám Állam, a muzulmán fundamentalizmus áll".

Renato Brunetta kijelentette: ahogy az olasz jobbközép kerül kormányra, leállítják a "befogadás őrületét, a nyomorultakkal való zsarolást, a nem átlátható civil szervezeteket".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!