EU-csúcs - Szakértők: nem dőlt el a többsebességes Európáról szóló vita

Külföld, 2017.03.26

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezérigazgatója és Pócza István, a Századvég Alapítvány kutatója szerint a többsebességes Európáról szóló vita nem dőlt el, ugyanakkor egy ilyen modellel az Európai Unió nyugati tagországai "elitklubot" alakítanának ki.

Mráz Ágoston Sámuelt és Pócza Istvánt az M1 csatorna vasárnap esti műsorában azzal kapcsolatban kérdezték, hogy az Európai Unió (EU) tagországainak állam-, illetve kormányfői, valamint az uniós központi intézmények vezetői szombaton Rómában aláírták azt a közös nyilatkozatot, amelyben kiállnak az unión belüli együttműködés folytatása, az EU előtt álló kihívások közös kezelése mellett.

Pócza István a műsorban azt mondta, "irreális" várakozások előzték meg a római EU-csúcsot, mert sokan azt várták, hogy kijelöli az unió jövőjét. Véleménye szerint a többsebességes Európáról szóló vita nem dőlt el, bár a közös nyilatkozat tartalmaz arra vonatkozó utalásokat, hogy ilyen irányba is elindulhat az unió. Erről még hosszú polémiák várhatók, és nem szabad elfelejteni, hogy választásokat tartanak idén Franciaországban és Németországban - tette hozzá.

Mráz Ágoston Sámuel hozzáfűzte, hogy az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk ebben a témában fontos beszédet mondott, amelyben "nagyon keményen nekiment" a többsebességes Európának, azt mondta, az "a hidegháború Európája volt". Donald Tusk ezután nem adhatja a nevét egy ilyen modellhez, a vita tehát egyáltalán nem dőlt el - hangoztatta. Értékelése szerint Kelet-Közép-Európából nézve a többsebességes Európa azt jelentené, hogy "a nyugatiak szeretnének maguknak egy belső, biztonságos luxusklubot létrehozni és végre a kelet-európai tehertételtől megszabadulni".

Pócza István azt mondta, egy ilyen "elitklub" létrejötte követési "kényszert" is magával hozhat, hiszen annak, hogy bizonyos tagállamok szorosabb szövetségre lépnek, azt is lehet a következménye, hogy más tagállamok úgy érzik, nekik is csoportosulást kell alkotniuk.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!