EU-Nyugat-Balkán-csúcs - Elemző: Magyarország érdekelt a Nyugat-Balkán integrációjában

Külföld, 2018.05.18

Farkas Örs politikai elemző szerint Magyarországnak politikai és gazdasági érdeke is, hogy a nyugat-balkáni országoknak minél szorosabb legyen a viszonyuk az Európai Unióval (EU).

Farkas Örs pénteken az M1 aktuális csatornán ezt azzal indokolta, hogy kezd az EU-ban egy törésvonal kialakulni, amelynek közepén a visegrádi országok (V4) állnak, ez a négy állam pedig hamarabb talál szövetségest a Nyugat-Balkánon, mint az unióban.

A nyugat-európai országok nagyobb körültekintéssel járnak el az integráció kérdésében, nem feltétlenül akarják ugyanis tovább finanszírozni a nyugat-balkáni országok fejlődését, mivel nem jelentenek nekik akkora piacot - mondta.

Az európai uniós országok állam- és kormányfői csütörtökön Szófiában tartották csúcstalálkozójukat a nyugat-balkáni országok vezetőivel. A tagállamok vezetői hangsúlyozták, hogy az EU támogatja a Nyugat-Balkán európai integrációs perspektíváját, és eltökélt szándéka, hogy a régió politikai, gazdasági és társadalmi átalakulásának segítése érdekében minden szinten megerősítse szerepvállalását, de arra figyelmeztettek: a térség országai a közeljövőben nem csatlakozhatnak az unióhoz. A nyugat-balkáni országok ismét elkötelezték magukat az európai integráció mellett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!