EU-tisztújítás - Meghallgatták Sefcovicot és Bulcot az EP illetékes szakbizottságai

Külföld, 2014.10.20

Meghallgatták hétfő este Strasbourgban Maros Sefcovicot, az Európai Bizottság szlovák alelnökjelöltjét és Violeta Bulc szlovén EU-biztosjelöltet az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságai.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság már megválasztott elnöke a közlekedési tárcát szánja Bulcnak, azt a portfóliót, amelyet eredetileg Sefcovicnak kívánt adni. Sefcovic nagyszerűen helytállt a meghallgatáson, de az energiauniós alelnöki tisztségért induló Alenka Bratusek szlovén jelölt csúfosan leszerepelt a maga EP-bizottsága előtt. Bratusek kénytelen volt visszalépni, és a helyette jelölt Bulc, valamint Sefcovic most portfóliót cserélhet - feltéve, ha az EP-képviselők értékelése szerint megfeleltek a hétfő esti meghallgatáson.

Sefcovic meghallgatásán egyebek közt az derült ki, hogy az energiaunió lehetséges jövőbeli felelőse - homlokegyenest eltérően a német Günther Oettinger eddigi energiaügyi EU-biztos nézeteivel - azt vallja, hogy Európának egységesen, összehangoltan kellene megállapodnia Oroszországgal az orosz gáz beszerzéséről. Ennek során persze - ismerte el a szlovák jelölt - nem könnyű dolog megtalálni azt a keskeny ösvényt, amely egyúttal a versenyszabályokat és a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) előírásait is maradéktalanul tiszteletben tartja, ám szerinte "meg kell próbálni".

Az ilyen közös európai fellépést a lengyelek hosszabb ideje szorgalmazzák, az e tekintetben különutasnak számító németek pedig következetesen akadályozzák. Sefcovic azonban a gazdasági dimenziókon túllépve leszögezte: "Oroszország mindig megkísérli, hogy a gázellátást Ukrajnával szemben politikai fegyverként használja. Ezt nem fogadhatjuk el".

Violeta Bulc a közlekedési témakör reménybeli felelőseként azt hangsúlyozta meghallgatásán, hogy ennek a szektornak egyfelől szolgálnia kell a gazdasági növekedést, ugyanakkor tekintettel kell lennie a környezetvédelmi - így a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló - célkitűzésekre.

Bulc ígéretet tett arra, hogy uniós biztosként az integrált európai közlekedési hálózat megteremtésén fog fáradozni, és hogy törekedni kíván az úgynevezett intelligens közlekedési rendszerek, illetve az alternatív üzemanyagok alkalmazásának elterjesztésére.

Az érintett EP-bizottságok frakciókoordinátorainak értekezlete legkésőbb kedden kora reggel összeül, hogy értékelje a jelöltek teljesítményét. Kedden kora délután ül össze a szakbizottsági elnökök testülete, majd kora este a frakcióvezetők értekezlete. Ez utóbbiak fogalmazzák meg az EP véleményét a javasolt összetételű Európai Bizottságról, mégpedig a testület egészéről. Ha ez a vélemény kedvező, akkor szerda délelőtt megtarthatják a plenáris vitát, és szavazhatnak is az Európai Bizottságról.

Amennyiben ez a menetrend tartható, akkor megvalósulhat az eredeti célkitűzés, az, hogy az új összetételű, Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság létrejöjjön október 31-re, amikor lejár a José Manuel Barroso által irányított jelenlegi testület mandátuma.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!