EU-tisztújítás - Megkezdődött Sefcovic és Bulc meghallgatása

Külföld, 2014.10.20

Megkezdődött hétfő este Strasbourgban Maros Sefcovicnak, az Európai Bizottság szlovák alelnökjelöltjének és Violeta Bulc szlovén EU-biztosjelöltnek az európai parlamenti (EP-) szakbizottsági meghallgatása.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság már megválasztott elnöke a közlekedési tárcát szánja Bulcnak, azt a portfóliót, amelyet eredetileg Sefcovicnak kívánt adni. Sefcovic nagyszerűen helytállt a meghallgatáson, de az energiauniós alelnöki tisztségért induló Alenka Bratusek szlovén jelölt csúfosan leszerepelt a maga EP-bizottsága előtt. Bratusek kénytelen volt visszalépni, és a helyette jelölt Bulc, valamint Sefcovic most portfóliót cserélhet - feltéve, ha megfelelnek a háromórásra tervezett hétfő esti meghallgatáson.

Az érintett EP-bizottságok - Sefcovic esetében az ipari, a kutatási, az energiaügyi és a környezetvédelmi bizottság, Bulc esetében pedig a közlekedési és turisztikai bizottság - frakciókoordinátorainak értekezlete vagy már az éjjel, vagy kedden kora reggel összeül, hogy értékelje a jelöltek teljesítményét. Kedden kora délután ül össze a szakbizottsági elnökök testülete, majd kora este a frakcióvezetők értekezlete. Ez utóbbiak fogalmazzák meg az EP véleményét a javasolt összetételű Európai Bizottságról, mint a testület egészéről. Ha ez a vélemény kedvező, akkor szerda délelőtt megtarthatják a plenáris vitát, és szavazhatnak is az Európai Bizottságról.

Amennyiben ez a menetrend tartható, akkor megvalósulhat az eredeti célkitűzés, az, hogy az új összetételű, Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság létrejöjjön, mire október 31-én lejár a José Manuel Barroso által irányított testület mandátuma.

Az új Európai Bizottság a tervek szerint az eddiginél strukturáltabb, rétegezettebb testület lesz. A jobbközép néppárti Juncker mellett a bizottság úgynevezett első alelnökeként tevékenykedhet majd a szociáldemokrata Frans Timmermans eddigi holland külügyminiszter. Az ő portfóliója meglehetősen kiterjedt lesz: magában foglalja a jogalkotás, az intézményközi kapcsolatok, a jogállamiság és alapjogi charta témakörét.

Rajta kívül hat további alelnöke lesz a testületnek. Az energiaunióért felelős, már említett Maros Sefcovic mellett az olasz Federica Mogherini a kül- és biztonságpolitikáért, a bolgár Krisztalina Georgieva a költségvetésért és az emberi erőforrásokért, a finn Jyrki Katainen a munkahelyteremtésért, növekedésért, beruházásokért és versenyképességért, a lett Valdis Dombrovskis az euróért és a szociális párbeszédért, az észt Andrus Ansip pedig a digitalizált egységes piacért felel majd. Az alelnökök többsége a további húsz "egyszerű biztos" közül többnek a tevékenységét fogja összehangolni, függően a célfeladatoktól.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!