EU: a Nyugat-Balkán és a keleti partnerség országainak teljesíteniük kell a vízummentesség összes feltételét

Külföld, 2017.12.20

Jóllehet teljesülnek az Európai Uniónak a Nyugat-Balkánra és a keleti partnerség országaira vonatkozó vízumliberalizációs követelményei, fenntartható végrehajtásuk további biztosítása továbbra is aktív fellépést követel számos konkrét területen - közölte az Európai Bizottság szerdán.

Az uniós bizottságnak a vízumliberalizációs követelményekről szóló, a nyugat-balkáni országokat (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Montenegró és Szerbia), valamint a keleti partnerség egyes országait (Moldova, Grúzia és Ukrajna) érintő jelentése azt mutatja, hogy mind a nyolc ország szilárd elkötelezettséget tanúsított az iránt, hogy teljesítse a szükséges követelményeket, és fontos intézkedéseket tett a vízumliberalizáció keretében kitűzött reformok végrehajtása érdekében. A reformokat feltétlenül fenn kell tartani, és fontos, hogy az országok ne lépjenek vissza az elért eredmények terén - húzta alá a bizottság.

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős tagja aláhúzta, az unió teljes mértékben elkötelezett az iránt, hogy továbbra is vízummentes utazást biztosítson a Nyugat-Balkán és a keleti partnerség országai számára. A vízummentes utazás biztosítása azonban felelősségeket is von maga után, mind a polgárokra, mind az érintett hatóságokra nézve.

A jelentés szerint az illegális migráció kezelését célzó intézkedéseknek már látszanak az eredményei. Ezen erőfeszítéseknek köszönhetően jelentősen csökkent az érintett országok polgárai által uniós tagállamokban benyújtott, menedékjog iránti kérelmek száma. Ugyanakkor továbbra is jelentkeznek kihívások, különösen Albánia esetében, ahol a vízummentességet élvező országok közül a legtöbb a "megalapozatlan" menedékjogi kérelem.

A beléptetés megtagadása és az illegális tartózkodás ingadozó számadatait látva a bizottság arra szólította fel az érintett országokat, hogy tegyenek konkrét lépéseket a határellenőrzés megerősítésétől kezdve a vízummentes utazásról szóló tájékoztató kampányok szervezéséig.

A jelentés megállapította, hogy a visszafogadás terén folytatott együttműködés zökkenőmentesen - általánosságban magas visszatérési hatásfokkal - halad a Nyugat-Balkán és a keleti partnerség valamennyi vízummentességet élvező országával.

A bizottság szerint ugyanakkor több munkára van szükség a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem terén. E tekintetben Moldovának azonnal fel kell lépnie a vízumliberalizációs követelmények végrehajtásának és az eddig végrehajtott reformok fenntarthatóságának biztosítása érdekében. A közelmúltbeli fejleményeket látva Ukrajnának ugyancsak azonnal fel kell lépnie a korábbi reformok által bevezetett korrupcióellenes intézkedések biztosítása és a további előrelépés lehetővé tétele érdekében - húzta alá jelentésében az uniós bizottság.

A vízumliberalizációs követelmények értékelése azon országokra vonatkozik, amelyek a vonatkozó cselekvési tervek és menetrendek szerint sikeresen lezárták a vízumliberalizációs párbeszédeket, nevezetesen a Nyugat-Balkán és a keleti partnerség országaira.

Montenegró, Szerbia és Macedónia polgárai 2009 decembere óta vízum nélkül utazhatnak az EU-ba. Albánia és Bosznia-Hercegovina polgárai ezt 2010 óta tehetik meg. A Moldovai Köztársaság polgárai 2014 áprilisától, Grúzia állampolgárai 2017 márciusától, Ukrajnáéi pedig 2017 júniusától utazhatnak vízummentesen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!