EU: Ukrajna jelentős előrelépést ért el a társulási menetrendben rögzített reformok terén

Külföld, 2017.11.15

Ukrajna jelentős előrelépést ért el 2017 folyamán a társulási menetrendben meghatározott reformok megvalósításában, pozitív tendenciákat generálva gazdasági és társadalmi téren egyaránt, ugyanakkor fel kell gyorsítania a végrehajtást annak érdekében, hogy az ország és lakossága mihamarabb élvezhesse az azokból származó előnyöket - közölte az Európai Bizottság és az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) éves jelentésében szerdán.

Az EU és Ukrajna között két évvel ezelőtt elfogadott társulási megállapodásban foglalt stratégiai prioritásoknak számító, kulcsfontosságú fejlesztésekre és reformokra összpontosító jelentés szerint az ukrán kormányzat az év folyamán meghatározta a társulási megállapodásban foglaltak végrehajtásának irányát, az ellenőrzését szolgáló mechanizmusokat.

Ukrajna a belső és külső konfliktusok ellenére folytatta a strukturális reformok végrehajtását, fontos jogalkotási előrelépéseket vitt végbe a villamosenergia-piac, az energiahatékonyság, a környezetvédelem és az oktatás területén.

A jelentéstevők megjegyezték, a 2017 szeptemberében elfogadott új oktatási törvény nyelvi rendelkezései a nemzeti kisebbségek képviselőinek tiltakozását váltotta ki, hiszen a hatályos korábbi jogszabályokhoz képest az anyanyelvű oktatás lehetőséginek szűkítését tervezi a középfokú oktatásban. Az ukrán hatóságok benyújtották a törvényt a Velencei Bizottságnak, hogy véleményezze a szabályozás nyelvi rendelkezésekről szóló 7. cikkét - közölték.

A jelentés szerint megkezdődött a nyugdíjakat, az egészségügyet és az élelmiszer-biztonságot érintő reformok megvalósítása, az igazságszolgáltatási ágazat átalakítása is folytatódott az Alkotmánybíróságról szóló új törvényének elfogadásával és az új Legfelsőbb Bíróság létrehozásával. Jó irányú a közigazgatási reform stratégiájának és a bűnüldöző szervek felépítését és munkáját érintő jogszabályok végrehajtása.

A jelentés elismerte azokat az intézkedéseket is, amelyek a gazdaság konszolidált stabilizációja mellett azt eredményezték, hogy Ukrajna szeptemberben - négy év elteltével - visszatért a nemzetközi tőkepiacra.

A jelentés szerint Ukrajna folytatta a korrupció megszüntetését célzó intézkedéseit, de további lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy ezek az intézkedések kézzelfogható eredményekkel járjanak, ugyanis a korrupciós bűncselekményeket vizsgáló eljárások száma továbbra is alacsony. E tekintetben alapvető fontosságú a korrupcióellenes bíróság a Velencei Bizottság ajánlása szerinti gyors létrehozása.

Az Európai Unió továbbra is teljes mértékben támogatja Ukrajna függetlenségét, területi integritását és szuverenitását. Elítéli és nem ismeri el a Krím illegális orosz bekebelezését. Az unió továbbra is támogatja azokat a diplomáciai erőfeszítéseket, amelyek a minszki megállapodások végrehajtására irányulnak a tartós béke megteremtése érdekében Kelet-Ukrajnában - húzták alá a jelentéstevők.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!