Europa Nostra-díjjal tüntetik ki Kallós Zoltán erdélyi néprajzkutatót

Külföld, 2017.04.05

A kulturális örökségvédelem terén legrangosabbnak számító uniós elismeréssel, Európa Nostra-díjjal tüntetik ki Kallós Zoltán erdélyi magyar néprajzkutatót, népzenegyűjtőt.

Az Európai Bizottság és az Europa Nostra szerdán közzétett döntéséről a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) számolt be hírlevelében. A kulturális örökségvédelem terén végzett kutatásaik, figyelemfelkeltő és értékmentő munkájuk, tudatosító és oktatói tevékenységük elismeréseként 18 országból 29 díjazottat tüntettek ki. A több mint kétszáz jelölt közül egy független, szakértőkből álló bírálóbizottság választotta ki a nyerteseket. A kétszeres Kossuth-díjas néprajztudóst Sógor Csaba európai parlamenti képviselő jelölte az uniós kitüntetésre.

"Ma - amikor Európának több társadalmi problémával is szembe kell néznie - a kultúrának létfontosságú szerepe van abban, hogy segítsen felhívni a figyelmet a közös történelmünkre és értékeinkre, illetve elősegítse a tolerancia, a közös megértés és a társadalmi kohézió fejlődését" - idézte a hírlevél Navracsics Tibort, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosát.

Plácido Domingo világhírű operaénekes, az Europa Nostra-díj bizottságának elnöke köszönet mondott az idei díjazottaknak rendkívüli tehetségükért, elkötelezettségükért és nagylelkűségükért, rámutatva, hogy az utóbbi másfél évtizedben immár 450 örökségvédő kapta meg az Europa Nostra-díjat.

Kallós Zoltán egyike a 20. század legkiemelkedőbb és legsikeresebb magyar népzenegyűjtőinek.

"Kallós Zoltán arra áldozta az életét, hogy megmentse és tovább örökítse a Kárpát-medencében élő különböző népcsoportok, közösségek kultúráját - elszántsága és lankadatlan munkája révén ezt az egész világ számára láthatóvá tette. Kallós Zoltánt a nehéz idők, embert próbáló politikai körülmények sem tántorították el. Bátor munkája több mint méltóvá teszi őt erre a díjra" - mutatott rá a zsűri.

Az RMDSZ közleménye felhívta a figyelmet, hogy szerdán online szavazás is indult, amelyen a közönség támogathatja a nyertes projekteket, és dönthet arról, hogy ki kapja a Közönségdíjat. A szavazóknak lehetőségük van arra, hogy megnyerjenek egy kétszemélyes utazást Finnországba, így meghívott vendégei lehetnek a díjátadó ceremóniának, amelyet május 15-én, Turku városában rendeznek meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!