Európai Bizottság: az európai szemeszter tavaszi csomagja iránymutatást nyújt a gazdaság növekedési pályájára állításához

Külföld, 2020.05.20

Az európai szemeszter átdolgozott és a koronavírus-járvány okozta helyzethez igazított tavaszi csomagja iránymutatást nyújt az egészségügybe való beruházásra, valamint a munkahelyek és a vállalkozások védelmére, hogy a gazdaság összehangolt megközelítés alapján állhasson vissza a fenntartható növekedési pályájára - közölte az emberközpontú gazdaságért felelős ügyvezető alelnök szerdán.

Valdis Dombrovskis, az európai szemeszter tavaszi csomagjának ismertetésekor elmondta, a tagállamoknak minden szükséges intézkedést meg kell hozniuk a járvány hatékony kezelése, a gazdaság fenntartása és a társadalmi kilábalás sokrétű támogatása érdekében.

Az Európai Bizottság országspecifikus ajánlásokat tett közzé, amelyek minden uniós tagállam számára gazdaságpolitikai útmutatást nyújtanak a világjárvány által előidézett legsürgetőbb kihívásokra és a fenntartható növekedés újraindítására összpontosítva - közölte.

Az ajánlások rövid távon a koronavírus-járvány súlyos negatív társadalmi-gazdasági következményeinek enyhítését célozzák, rövid- és középtávon pedig olyan fenntartható növekedést, amely elősegíti a zöld átállást és a digitális átalakulást. Felölelik a versenyképes fenntarthatóság négy dimenzióját: a stabilitást, a méltányosságot, a környezeti fenntarthatóságot és a versenyképességet. Kiterjednek az ajánlások az egészségügyi beruházásokra, a foglalkoztatás megőrzésére, a vállalati szektor, különösen a kis- és középvállalkozások támogatására, valamint az agresszív adótervezés és a pénzmosás elleni fellépésre. Az összehangolt európai gazdasági válasz elengedhetetlen a gazdasági tevékenység újraindításához, a gazdasági és társadalmi szerkezetet ért károk enyhítéséhez, valamint a különbségek és egyensúlyhiányok csökkentéséhez - közölte az ügyvezető alelnök.

Az idei országspecifikus költségvetési ajánlások minőségi jellegűek, és eltérnek a szokásosan alkalmazandó költségvetési követelményektől, amelyek szerint egyebek mellett az államháztartási hiánynak a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékán belül kell maradnia, míg az adósság nem haladhatja meg a GDP 60 százalékát - tette hozzá az uniós biztos. Az Európai Bizottság jelentésében kiemelte: a világjárvány rendkívüli makrogazdasági és költségvetési hatásait övező kivételes bizonytalanság miatt nem szabad túlzotthiány-eljárás megindításáról dönteni egyetlen tagállammal szemben sem.

Az országspecifikus ajánlások között Magyarországgal kapcsolatban az uniós bizottság egyebek mellett kiemelte: a magyar gazdaság az elmúlt években kiemelkedő növekedést ért el. Az erőteljes gazdasági növekedés lehetőséget kínál arra, hogy az ország jelentős strukturális és intézményi reformokat hajtson végre a fenntartható és hosszú távú növekedés érdekében. A GDP-növekedési ráta a legmagasabbak között volt az EU-ban.

A foglalkoztatási ráta szintén gyorsan emelkedett, a mutatók hasonlóak az uniós átlaghoz, a munkanélküliségi ráta pedig az egyik legalacsonyabb az EU-ban. A munkaerő iránti erős kereslet tovább növelte a foglalkoztatást, miközben a bérek továbbra is gyorsan emelkedtek a munkaerőhiány és a jelentős minimálbéremelések következtében. A kedvező munkaerőpiaci folyamatok hozzájárultak az életkörülmények javulásához és a szegénység csökkenéséhez.

Megjegyezték, hogy a termelékenységet fokozó beruházások és az innováció egyik fő akadálya a rendelkezésre álló szakképzett munkaerő hiánya. A költségvetési kiadások csökkentésére vonatkozó tervek, valamint a fő kereskedelmi partnerek lassú növekedése szintén visszafoghatja a magyar gazdasági növekedést 2020-ban és 2021-ben. Kiemelték: a kutatásba, az innovációba, az infrastruktúrába és a a munkavállalók kompetenciáiba irányuló beruházások fokozása elengedhetetlen a termelékenység növeléséhez és a társadalom egésze számára előnyöket hozó hosszú távú növekedés javításához. A mérsékelt innovációs teljesítmény javítása érdekében erősíteni kell a kutatási és innovációs kapacitásokat.

A gazdasági növekedés fellendítése érdekében elengedhetetlen beruházni a készségfejlesztésbe, az oktatásba és a képzésbe. További fontos beruházási területnek számít a gyermekgondozás, az egészségügyi ellátás és a társadalmi befogadás. A gazdaság környezetbaráttá tételéhez az energiahatékonyság, az éghajlatváltozás hatásaival szembeni ellenálló képesség és a hulladék-újrafeldolgozás terén van szükség beruházásokra - közölték.

A jelentés szerint Magyarország korlátozott haladást ért el a 2019-es országspecifikus ajánlások bizonyos területeinek végrehajtásában. Ezek között szerepel, hogy történtek lépések az adórendszer összetettségének csökkentése érdekében, az európai jogszabályok végrehajtásán kívül egyelőre azonban nem tapasztalható jelentős előrelépés az agresszív adótervezés kockázatának mérséklése terén. Nincs haladás a korrupcióellenes keret megerősítésében, ami többek között a bűnüldöző munka fokozását és a nyilvános információkhoz való hozzáférés javítását foglalhatná magában. Nincs előrelépés a bírói függetlenséggel kapcsolatban fennálló aggályok eloszlatása terén.

Megemlítették továbbá, hogy az elmúlt években jelentősen javult az általános szegénységi helyzet, de maradtak kihívások ezen a területen. Az egészségügyi eredmények javulóban vannak, az egészségügyi kiadások állami részaránya azonban alacsonyabb az uniós átlagnál.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!