Európai Bizottság: félmilliárd euró a közép-kelet-európai kkv-knak nyújtott finanszírozási keret

Külföld, 2018.05.07

Az Európai Befektetési Alap (EIF) és az UniCredit bakcsoport megállapodást írt alá az InnovFin elnevezésű, kkv-k támogatására létrehozott uniós garanciakeret bővítéséről, amely félmilliárd euró értékű finanszírozási hozzáférést biztosít innovatív kis- és közepes vállalkozásoknak, valamint kisméretű, közepes tőkeerejű vállalkozásoknak nyolc közép-kelet-európai országban, köztük Magyarországon - közölte az Európai Bizottság hétfőn.

Mint írták, az új megállapodás lehetővé teszi az UniCredit csoport számára, hogy bankjai és lízingcégei révén az eredeti 160 millió eurós hitelkeret felett további 340 millió eurós finanszírozást kínáljon innovatív vállalatoknak Bulgáriában, Horvátországban, Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Romániában, valamint a nem uniós Bosznia-Hercegovinában és Szerbiában.

A megállapodás tükrözi az Európai Unió elkötelezettségét, hogy minél hamarabb olyan konkrét kezdeményezéseket indítson el, amelyek célja, hogy felgyorsítsák a hitelezést, és olyan ügyletekhez nyújtson garanciát, amelyek képesek ösztönözni a munkahelyteremtést és a növekedést az EU-ban és szomszédságában - tették hozzá.

Az uniós InnovFin kkv-garanciakeret 25 ezer euró és 7,5 millió euró közötti hitelekre nyújt garanciát és viszontgaranciát, hogy ezáltal segítse elő az innovatív kis- és közepes vállalatok, valamint a kisméretű, közepes tőkeerejű - legfeljebb 499 főt foglalkozató - vállalkozások hitelhez jutását. A garanciakeretet az EIF kezeli, és pénzügyi közvetítőkön - bankokon és más pénzügyi intézményeken - keresztül teszi elérhetővé az EU-tagállamokban és a társult országokban. A garanciakeret révén a pénzügyi közvetítőknek az EIF nyújt garanciát a bevont hitelekből keletkező veszteségeik arányos részére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!