Európai Bizottság: ideiglenes fellebbezési mechanizmus kidolgozásáról döntött az EU és 16 WTO-tagország

Külföld, 2020.01.24

Az Európai Unió és a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) 16 tagországa arról állapodott meg, hogy ideiglenes, többoldalú fellebbezési mechanizmust dolgoznak ki, amit a WTO  fellebbezési testületének működésképtelenné válása indokol - közölte az Európai Bizottság pénteken.

A tájékoztatás szerint az érintett országok miniszterei a davosi Világgazdasági Fórum alkalmával határoztak arról, hogy tárgyalásokat kezdenek a kereskedelmet érintő ideiglenes mechanizmus bevezetéséről, amely lehetővé teszi a részt vevő tagországok számára a működőképes és kétlépcsős vitarendezés mechanizmusának megőrzését a WTO keretein belül.

A kezdeményezést az EU és több más WTO-tag 2019 decemberének közepén indította el azt követően, hogy a Kereskedelmi Világszervezet vitarendezési mechanizmusa gyakorlatilag megbénult, mert az Egyesült Államok évek óta blokkolja a fellebbviteli bírák kinevezését. Ez által a fellebbezési testület működésképtelenné vált, miután a maradék három bíróból kettőnek lejárt a mandátuma.

Phil Hogan, az uniós bizottság kereskedelemért felelős biztosa azt mondta, a nyilatkozat tanúsítja, hogy az EU és a résztvevő WTO-tagok nagy fontosságot tulajdonítanak a kétlépcsős vitarendezési folyamat fenntartásának a WTO kereskedelmi ügyeiben. A többoldalú fellebbezési mechanizmusról szóló megállapodás garantálja, hogy a résztvevők továbbra is kötelező, pártatlan és magas színvonalú vitarendezési rendszerhez férjenek hozzá.

Aláhúzta, ez egy rendkívüli intézkedés az ideiglenes mechanizmus létrehozására, amelyre a WTO fellebbezési testületének megbénulása miatt van szükség. Csak addig fogják alkalmazni, amíg a WTO fellebbviteli testülete újra teljes körűen nem működik.

"Folytatjuk erőfeszítéseinket annak érdekében, hogy tartós megoldást találjunk a fellebbezési testületet illetően, ideértve a szükséges reformokat és jobbításokat is" - fogalmazott az uniós biztos.

A többoldalú, ideiglenes megállapodás létrehozása a WTO vitarendezési megállapodásának 25. cikkén alapul, amely biztosítja a résztvevőket - Ausztrália, Brazília, Kanada, Kína, Chile, Kolumbia, Costa Rica, az Európai Unió, Guatemala, a Koreai Köztársaság, Mexikó, Új-Zéland, Norvégia, Panama, Szingapúr, Svájc és Uruguay - arról, hogy hatékony és kötelező érvényű vitarendezési folyamathoz férnek hozzá a köztük felvetődő kereskedelmi viták esetén.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!