Európai Számvevőszék: a legális bevándorlók integrációját több tényező mellett a hátrányos megkülönböztetés lassítja

Külföld, 2018.05.17

Az Európai Számvevőszék csütörtökön jelentést tett közzé, amelyben rámutat, hogy egyebek mellett a hátrányos megkülönböztetés és a hiányos tagállami és uniós szakpolitikák hátráltatják az Európai Unióban jogszerűen, de uniós állampolgárság nélkül élő bevándorlók beilleszkedését.

A luxembourgi központú uniós számvevőszék tájékoztatása szerint jelenleg több mint 21 millió olyan ember él jogszerűen az unióban, akik nem uniós állampolgárok; vendégmunkások, kutatók családegyesítés révén ideérkezettek, menekültek és menedékkérők egyaránt. Integrációjuk főként a tagállamok felelőssége, az unió azonban finanszírozást és segítséget is nyújt a migrációs és diszkriminációellenes szakpolitikák kidolgozásához.

"A jelentés az illegálisan itt tartózkodók helyzetével nem foglalkozik" - teszi világossá a számvevőszék közleménye.

A számvevők véleménye szerint a főbb integrációs kihívások közé tartozik a hátrányos megkülönböztetés. Az egyenlőséget és a megkülönböztetés-mentességet előmozdító uniós jogszabályok ellenére a bevándorlók továbbra is ellenérzést váltanak ki számos európaiban. A tagállamok többsége rendelkezik ugyan integrációs politikával, de ezek nem mindig foglalkoznak szisztematikusan az érkezők összes csoportjával és az integráció valamennyi területével.

Hozzátették, hogy az Európai Bizottság egy 52 uniós szintű intézkedésből álló cselekvési tervet dolgozott ki az integráció elősegítésére, amelyek alig egyharmadát fogadták meg a tagállamok. A jelentéstevők ezt a tagállamok integráció melletti elkötelezettsége hiányaként értékelték.

Az uniós számvevőszék véleménye szerint az integrációt hátráltató tényező az elhúzódó ügyintézés is. Minél korábban kezdődik meg ugyanis az integráció, annál valószínűbb, hogy sikeres lesz - húzták alá. Az alkalmazandó szabályok azonban tagállamonként eltérnek, ami hátráltatja az integrációs folyamatot. Ezenkívül néha a kérelmek feldolgozása is sokáig húzódik - jegyezték meg.

Az unió lakosságának körülbelül 4 százaléka az unión kívülről érkezett bevándorló. 2013 és 2016 között körülbelül 3,2 millióan szerezték meg valamelyik uniós tagállam állampolgárságát. A bevándorlók leszármazottait is tekintetbe véve az Európai Unió lakosságának mintegy 18 százaléka bevándorló hátterű.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!