Európai Bizottság: bejelentés után egy órán belül törölni kell a terrorpropagandát az internetről

Külföld, 2018.03.01

Lényegesen fel kell gyorsítani az online terrorpropaganda eltávolítását, az érintett vállalatoknak a bejelentéseket követő egy órán belül törölniük kellene ezeket a tartalmakat az internetről - írta csütörtökön közzétett ajánlásaiban az Európai Bizottság.

Közleményében a brüsszeli testület hangsúlyozta, hogy a jogellenes online tartalmak terjedése aláássa a polgárok bizalmát, illetve biztonsági fenyegetést jelent. Ugyan történt előrelépés az utóbbi időben, a platformoknak tovább kell fokozniuk erőfeszítéseiket a gyorsabb és hatékonyabb fellépés érdekében.

Mint írták, a terrorista tartalmak jelentik a legnagyobb veszélyt, de hatalmas probléma például a gyűlöletkeltő bejegyzések és a gyermekpornográfia terjedése is, ami ellen ugyancsak hatékonyan fel kell lépni.

A bizottság szerint a közösségi médiavállalatoknak egyszerű és átlátható szabályokat kellene meghatározniuk a jogellenes tartalmak bejelentésére vonatkozóan, ide értve a "megbízható bejelentők" esetében alkalmazott gyorsított eljárásokat is, és szorosabban együtt kell működniük az illetékes nemzeti hatóságokkal.

Az online terrorista tartalmakat a bejelentéstől számított egy órán belül el kell távolítani, ehhez pedig automatikus felismerési technológiákra is szükség van - szögezték le, hozzátéve, hogy a vállalkozásoknak meg kell osztaniuk egymással a megfelelő eszközöket.

"Bár számos platform jelentősen több illegális tartalmat törölt, mint bármikor korábban - bizonyítva, hogy az önszabályozás működőképes -, tovább kell gyorsítani az eljárásokat" - jelentette ki Andrus Ansip digitális egységes piacért felelős uniós biztos.

Az Európai Bizottság közölte: az ajánlás hatásainak nyomon követése érdekében a tagállamoknak és a cégeknek három hónapon belül információkat kell szolgáltatniuk a terrorpropaganda elleni fellépésükről, és hat hónapon belül a többi jogellenes tartalomról. A testület az eredményektől függően dönt majd, hogy szükség van-e további lépésekre, esetleg jogszabályok elfogadására.

A bizottság februárban arról számolt be, hogy a vizsgált platformok a bejelentett illegális tartalmak nagyjából 70 százalékát eltávolították az előző hónapokban. Ez az arány tavaly májusban 59 százalék, a magatartási kódex 2016-os kiadását megelőzően pedig mindössze 28 százalék volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!