Európai biztos: mindenkinek előnyös lenne, ha Románia a schengeni övezethez tartozna

Külföld, 2017.09.18

A schengeni övezet erősebb lenne, és minden tagországa nyerne abból, ha Románia is a belső határellenőrzés nélküli térség részévé válna - vélekedett Julian King, a biztonsági unióért felelős európai biztos Bukarestben hétfőn, miután a román vezetőkkel tárgyalt.

Az uniós biztos Carmen Dan belügyminiszterrel együtt felkereste a román határrendészet operatív központját, azt megelőzően pedig Tudorel Toader igazságügyi miniszterrel egyeztetett a terrorizmus elhárítását, a kiberbűnözés és szervezett bűnözés visszaszorítását célzó közös európai erőfeszítésekről.

"Romániát közvetlenül nem érte terrorcselekmény, de más országokban román állampolgárok is áldozatául estek a merényleteknek. Ezek a megpróbáltatások mindannyiunkat sújtanak, ezért nagyon fontos, hogy javítsuk együttműködésünket ezeken a területeken" - idézte a biztonsági unióért felelős biztost a román Agerpres hírügynökség.

Románia schengeni tagsága mellett szerdai évértékelőjében emelt szót Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, aki szerint a jövőben az uniós tagállamoknak automatikusan az eurózóna tagjává és a schengeni övezet részévé kellene válniuk.

Másnap Mark Rutte holland kormányfő "romantikusnak" nevezte Junckert, és közölte, hogy ellenzi Románia és Bulgária schengeni tagságát. Thomas de Maiziere német szövetségi belügyminiszter is úgy vélekedett: "semmi esély" sincs arra, hogy Románia és Bulgária belépjen a schengeni övezetbe.

Heinz-Christian Strache, az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője is bírálta Juncker tervét, szerinte ugyanis nem működik az uniós külső határok védelme, hibás lenne a schengeni övezetet kibővíteni olyan államokra, mint Bulgária, Románia vagy Horvátország. Az osztrák ellenzék más pártjainak politikusai is kétségüknek adott hangot a schengeni övezet kiterjesztésével kapcsolatban.

Több uniós tagállam a romániai korrupciós problémákra hivatkozva az éves igazságügyi országjelentéseinek javulásától tette függővé Románia schengeni csatlakozásának támogatását. Romániának - Bulgáriával együtt - eredetileg 2012-ben kellett volna csatlakoznia a schengeni övezethez, de felvételüket Németország, Hollandia vagy Franciaország vétója rendre megakadályozta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!