Európai Parlament: Ki kell hastználni a Lisszaboni Szerződésben rejlő lehetőségeket

Külföld, 2017.02.16

Ha az Európai Unió hatékonyabb kíván  lenni és vissza kívánja szerezni az állampolgárok bizalmát, valamint ellenállóbbá tenné az euróövezetet, akkor jobban ki kell használnia a Lisszaboni Szerződésben rejlő lehetőségeket és alapvető belső reformokat kell végrehajtania - tájékoztatott az Európai Parlament plenáris ülésének Európa jövőjéről tartott vitájának konklúziójáról az uniós parlament sajtószolgálata csütörtökön.

Az Európai Parlament az Európai Unió jövőjével foglalkozó állásfoglalásában a Lisszaboni Szerződés jobb kihasználására buzdít és javaslatokat tartalmaz arra vonatkozóan, hogy kétkamarás rendszert létrehozva alakítsák át a tagállamokat tömörítő tanácsot valós jogalkotó testületté.

A képviselők véleménye szerint növelni kellene az Európai Bizottság elnökének függetlenségét oly módon, hogy minden tagállam mindkét nemből legalább három jelöltet állítson. Valamint egyebek mellett azt javasolták, hogy a tagállamok védelmi politikájának összehangolása érdekében álljon fel a Védelmi Miniszterek Tanácsa.

Európának békére van szüksége és arra, hogy alkalmazkodni tudjon a változó idők követelményeihez. Meg kell birkóznia a demokratikus kihívásokkal, szociális, pénzügyi és ökológiai védelmet és biztonságot kell nyújtania állampolgárai számára - teték hozzá.

Az uniós szerződések reformjára vonatkozóan Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakciójának (ALDE) vezetője által jegyzett második állásfoglalás a Lisszaboni Szerződés gazdasági kormányzással, külpolitikával, alapjogokkal és átláthatósággal kapcsolatos reformlehetőségeit vizsgálta.

A javaslatok között szerepel többek között, hogy az euró övezetnek saját uniós pénzügyminisztere legyen, egy székhellyel működjön az Európai Parlament, csökkentsék az uniós biztosok számát, az alelnökök számát pedig redukálják kettőre. Emellett a választók európai pártlistán keresztül közvetlenül szavazhassanak az európai politikai pártok listavezetőire és egyben bizottsági elnökjelöltjükre.

A javaslatok azt foglalják keretbe, mitől működne jobban az unió, hogyan lehet az EU erős és tiszteletet parancsoló, egyúttal minden nemzet számára demokratikus - mondta Verhofstadt.

Az euróövezet megerősítésére és az eurót használó országok gazdaságainak közeledésére is javaslatot tettek az uniós parlament képviselői.

Véleményük szerint az euró zóna megerősítése az egész unió érdeke. Hatvan évvel a Római szerződés aláírása után az euró övezeti költségvetés létrehozása jó irányba tett fontos és sürgető lépés. A bajba került országok iránt kimutatott szolidaritás mellett a sokkhatások csillapítása segíthetné a foglalkoztatást is - tették hozzá.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke szerint meg kell szüntetni a szakadékot Európa és a polgárai között.

Kijelentette, az Európai Parlament központi szerepet játszik az Európa megerősítésére és hatékonyabbá tételére irányuló törekvésekben.

Át kell alakítani Európát a saját és a következő nemzedékek érdekében is, akik biztonságosabb, virágzóbb, fenntarthatóbb Európát érdemelnek, amely képes globális vezetőként fellépni és az egész világon megerősíteni a közös értékeket - tette hozzá az uniós parlament elnöke.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!