Exit poll: Zelenszkij pártja toronymagasan nyerte az ukrán parlamenti választást

Külföld, 2019.07.21

A Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mögött álló Nép Szolgája (Szluha Narodu) párt toronymagasan nyerte a vasárnap megtartott előrehozott parlamenti választást Ukrajnában az esti urnazárás után közzétett exit poll-felmérések szerint.

Az úgynevezett "nemzeti exit-poll" felmérés szerint a Nép Szolgája pártra a választáson résztvevők 43,9 százaléka szavazott. A második helyen a Moszkva-barát politikusokból álló, Viktor Medvedcsuk által irányított Ellenzéki Platform - Életért párt végzett 11,5 százalékkal.

Harmadik lett Petro Porosenko volt elnök Európai Szolidaritás nevű pártja 8,9, negyedik a Julija Timosenko volt kormányfő vezette Haza (Batykivscsina) 7,6, ötödik pedig Szvjatoszlav Vakarcsuk rockénekes Hang (Holosz) nevű pártja 6,3 százalékkal.

Ugyanilyen eredményekre jutott csekély eltéréssel a Szocisz közvélemény-kutató és az Ukrán Választók Bizottsága (KIU) nevű szervezet is. Más pártok nem érték el a bejutáshoz szükséges öt százalékot.

A Központi Választási Bizottsághoz (CVK) eddig beérkezett és feldolgozott adatok szerint a részvételi arány csaknem 49,8 százalékos volt. A legmagasabb részvételt Csernyihiv megyében mérték - közel 54,8 százalékosat -, a legalacsonyabbat pedig Kárpátalján, 41,15 százalékkal.

Zelenszkij az exit-poll eredmények ismeretében bejelentette, hogy tárgyalni hívja az ötödik helyre várt Hang párt vezetőjét, Vakarcsukot, akivel egyebek mellett a leendő miniszterelnök személyéről is megbeszélést kíván folytatni.

Az ukrán elnök újfent hangsúlyozta, hogy nem politikust, hanem gazdasági szakembert szeretne látni a miniszterelnöki poszton, olyan személyt, akinek a nyugati országokban is tekintélye van.

Vakarcsuk ugyanakkor kijelentette, hogy koalíciós tárgyalásokat csak a parlamenti választás hivatalos eredményének ismeretében kezdenek.

Zelenszkij hangsúlyozta, hogy az eredmény, amelyet pártja elért, nem pusztán nagy bizalom a választók részéről, hanem nagy felelőség is. Közölte: prioritásaik változatlanok, vagyis a háború befejezése a Donyec-medencei válságövezetben, az orosz, illetve szakadár fogságban lévő ukrán foglyok hazatérésének elérése, valamint a korrupció elleni küzdelem.

Ígértet tett arra, hogy az egyik első törvényjavaslat, amelyet az új parlament a napirendjére tűz, az az államfő leváltását szabályozó eljárásról szóló előterjesztés lesz.

Utalást tett arra, hogy a helyhatósági választások előrehozására is készül.

"Ma a csapatunk pihenhet, de nem sokat, mert holnaptól dolgozni kell. Ami pedig a helyhatósági választásokat illeti, ne lazítsatok!" - tette hozzá.

Julija Timosenko azt hangsúlyozta, hogy csak az elnöktől és pártjától függ, kivel lép koalícióra, ki lesz a miniszterelnök, és kik alkotják majd a következő kormányt. Hozzáfűzte, hogy a törvényhozásba bejutó pártok közül csak Zelenszkij és Vakarcsuk pártjával tud elképzelni koalíciót. Kijelentette, hogy csapata nem tart igényt semmilyen posztra.

Viktor Medvedcsuk, a Moszkva-barát politikusokból álló Ellenzéki Platform - Életért párt vezetője kijelentette, hogy ellenzéki szerepre készülnek az új törvényhozásban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!