Exit poll: a CDU kapta a legtöbb szavazatot a Saar-vidéki tartományi választáson

Külföld, 2017.03.26

Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) kapta a legtöbb szavazatot a németországi Saar-vidéken tartott vasárnapi tartományi választáson a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll) urnazárás után közzétett eredménye szerint.

Az ARD és a ZDF országos köztelevíziók megbízásából végzett kutatások alapján a CDU a szavazatok 40 százalékát szerezte meg, jelentősen erősödött az előző, 2012-ben tartott Landtag-választáson elért 35,2 százalékhoz képest, és meghaladta a választás előtti utolsó közvélemény-kutatásokon mért 35-37 százalékos szintet.

Eddigi koalíciós társa, a szociáldemokrata párt (SPD) messze lemaradva végzett a második helyen, a szavazatok 29,5-30 százalékával. Az SPD 2012-ben is a második helyen végzett, a szavazatok 30,6 százalékával. Az előrejelzések alapján a szociáldemokraták jobb eredményre, 32-34 százalékra számíthattak.

Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) 13 százalékkal a harmadik helyet szerezte meg, támogatottsága csökkent az öt évvel ezelőtti 16,1 százalékhoz képest.

A saarbrückeni Landtagba negyedikként a CDU-tól jobbra álló, újonc Alternatíva Németországnak (AfD) jutott be 6 százalékkal, elmaradva kitűzött céljától, a 10 százalék feletti eredménytől.

A két exit poll alapján a Zöldek kiestek a tartományi gyűlésből, 4,5 százalékon állnak, elmaradva az 5 százalékos bejutási küszöbtől, amely egyben a 2012-ben elért eredményük.

Kiesett a Kalózpárt is, a szavazatok 1 százalékát szerezte meg, a 2012-es 7,4 százalék után.

A liberális FDP a szavazatok 3-3,5 százalékát szerezte meg, így várhatóan nem szerzi vissza a 2012-es választáson elért 1,2 százalékos eredmény miatt elveszített képviseletét a Landtagban.

Az exit pollok alapján Saar-vidéken nem érvényesült a "Schulz-hatás", vagyis az SPD támogatottságát nem emelte az országosan rendkívül népszerű kancellárjelölt, Martin Schulz színre lépése.

Az 51 tagú Landtagban az exit pollok szerint az SPD és a Baloldal együtt nem szerez többséget, így az a leginkább valószínű, hogy ismét CDU-SPD koalíció vezeti majd a tartományt, ezúttal több mint háromnegyedes törvényhozási többségre támaszkodva.

Az első nyilatkozatokban a CDU részéről kiemelték, hogy a választók értékelték a higgadt és sikeres kormányzást.

Az SPD részéről hangsúlyozták, hogy a Saar-vidéki eredményekből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, mert nem a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás "próbaválasztása" zajlott a legkisebb német tartományban.

A Baloldal elégedett az eredménnyel, szerintük a 13 százalék az ország nyugati részén fekvő Saar-vidéken "szenzációs" eredmény ahhoz képest, hogy eddig csak a keleti tartományokban szerepeltek jól.

Az AfD-nél a várakozásoktól elmaradó eredményt mindenekelőtt annak tulajdonították, hogy versenyezni kellett egy "populista" párttal, a Baloldallal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!