FBI: a republikánus politikusok baseballedzésén lövöldöző férfi magányos elkövető volt

Külföld, 2017.06.21

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megállapítása szerint a republikánus politikusok múlt heti baseballedzésén lövöldöző férfi, James Hodgkinson magányos elkövető volt.

Az FBI washingtoni irodájának helyettes igazgatója, Andrew Vale és munkatársa, Tim Slater szerdán sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra a virginiai Alexandriában múlt kedden elkövetett bűncselekményt követő nyomozás eddigi eredményeit.

A két FBI-vezető leszögezte: James Hodgkinson egyedül követte el tettét, amelyet nem minősítenek terrorcselekménynek.

A szinte vaktában lövöldöző Hodgkinson súlyosan megsebesített egy republikánus képviselőt, két kongresszusi munkatársat és két rendőrt. A rendőrök azonnal viszonozták a tüzet, és a 66 éves Hodgkinson a letartóztatás után belehalt sebeibe

Tim Slater a sajtókonferencián hangsúlyozta, hogy Hodgkinsonnak semmiféle kapcsolata nem volt terrorszervezetekkel, rossz házasságban élő és munkát kereső férfi volt, aki Illinois állam egyik városából azzal a kifejezett szándékkal érkezett a Washington melletti Alexandriába, hogy republikánus politikusokat öljön meg. Közösségi oldalának bejegyzései a republikánusok iránti gyűlöletéről tanúskodnak.

Az FBI nyomozása változatlanul folyamatban van - hangoztatta Vale és Slater -, ezért sok információt egyelőre nem hoznak nyilvánosságra. Azt mindenesetre közölték, hogy az elkövető iratai között találtak egy listát, amelyen hat republikánus politikus neve szerepelt. Ellenük Hodgkinson szintén merényletet tervezett.

A kongresszus republikánusainak baseballcsapata a több mint száz éve hagyományosan megrendezett jótékonysági meccsre tartott edzést a támadás idején. A súlyosan megsebesített Steve Scalise képviselő napokon keresztül élet és halál között lebegett, belső szervei roncsolódtak, s több műtétet hajtottak végre rajta. Mára az állapota stabilizálódott, de az orvosi jelentés szerint hosszú ideig kell kórházban maradnia.

A tragédia után mindkét párt politikusai a gyűlöletbeszéd és a gyújtó hatású politikai megnyilvánulások visszafogására szólítottak fel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!