Fehér Ház: az amerikai kormányzat támogatásáról biztosította a Nicolás Maduro venezuelai elnök elleni népszavazást

Külföld, 2017.07.17

Az amerikai kormányzat támogatásáról biztosította és jelképes erejűnek minősítette a Nicolás Maduro venezuelai elnök elleni, az ellenzék által szervezett népszavazást, amelyen több mint hétmillió venezuelai vett részt - mondta szokásos napi sajtóértekezletén Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője.

"Üdvözöljük a vasárnap tartott népszavazáson történt nagy arányú részvételt" - fogalmazott Spicer, s egyúttal elítélte a caracasi "kormányzati gengszterek" erőszakos fellépését a tüntetők ellen. Spicer a kormány nevében szabad és tisztességes választásokra szólította fel a venezuelai vezetést.

Vasárnap csaknem 7,2 millió ember vett részt a venezuelai ellenzék által rendezett "népszavazáson", és 98 százalékuk elutasította a Nicolás Maduro államfő kezdeményezését egy alkotmányozó nemzetgyűlés összehívására.

A sajtótájékoztatón többnyire az egészségbiztosítási törvény körüli vitákról volt szó, de a szóvivő kitért arra is, hogy Rex Tillerson külügyminiszter hamarosan bejelentést tesz az Iránnal kötött többhatalmi atomegyezményről.

Spicer nem említett konkrétumokat és nem is utalt az amerikai diplomácia vezetőjének várható bejelentésében foglaltakra. A szóvivő csupán annyit szögezett le, hogy "Donald Trump nagyon világossá tette, hogy a megállapodás rossz egyezség, rossz egyezség az Egyesült Államok számára".

Az amerikai törvények értelmében a külügyminisztériumnak kilencven naponként jeleznie kell a kongresszusnak, hogy Irán teljesíti-e a 2015-ben aláírt többhatalmi egyezményben vállalt kötelezettségeit. Rex Tillerson várhatóan erről tesz bejelentést, de elemzők szerint a külügyminiszter nem mondja fel a megállapodást, hanem azt jelenti be, hogy a perzsa állam eleget tett kötelezettségeinek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!